Winkeliers onduidelijk over thuiskopieheffing

Webwinkeliers verwerken de kosten voor de thuiskopieheffing vaak niet in de aanbiedingsprijs. Volgens de wet zijn zij echter verplicht om de prijs van een artikel, inclusief alle bijkomende kosten te vermelden. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat bijna veertig procent van de onderzochte webwinkels de heffing pas bij het betaalproces kenbaar maakt, waardoor consumenten tot 6,05 euro moeten bijbetalen. 

De websites van Expert, Hi, Media Markt, Neckermann en Saturn tonen de thuiskopieheffing pas bij het afrekenen, blijkt uit de steekproef. Kijkshop, Telfort en Vodafone laten dit zien bij de tweede prijs in het verkoopproces. Ook in sommige fysieke winkels van Media Markt, Saturn en Kijkshop is de thuiskopieheffing vaak niet bij de aanbiedingsprijs inbegrepen. Wehkamp heeft de kosten voor thuiskopieheffing inmiddels opgenomen in de aanbiedingsprijs.

De Consumentenbond heeft een meldpunt ‘misprijzen’, waar het meldingen kreeg van klanten die ineens 6,05 euro extra moesten betalen voor hun smartphone. Sinds januari 2013 is er een thuiskopieheffing voor laptops, tablets en smartphones. Deze wordt gerekend over de geheugenopslagruimte van het apparaat. Op de website van Stop Prijsmisleiding is een overzicht te vinden van de manier waarop de onderzochte webwinkels omgaan met prijsinformatie en thuiskopieheffing van smartphones.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!