Wehkamp gaat automatisch picken

Wehkamp.nl start nog dit jaar met de bouw van een geautomatiseerd distributiecentrum en zet daarmee de eerste stap naar same day delivery. Dat heeft het webwarenhuis vandaag bekendgemaakt.

Wehkamp.nl wil naar een situatie toe waarin artikelen die ’s ochtends besteld worden, nog dezelfde dag bij de klant worden afgeleverd, laat het concern weten. “Dit distributiecentrum laat de ambitie van ons bedrijf zien. We willen onze positie in online winkelen verder versterken”, stelt Gert van de Weerdhof, ceo van moederconcern RFS Holland Holland.

Het distributiecentrum komt op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het geautomatiseerde magazijnsysteem krijgt bijna 480 duizend picklocaties waar de artikelen liggen opgeslagen. 468 shuttles halen de items op. Daarnaast komt er tweeënhalf kilometer aan stellages voor hanggoed en achtduizend palletlocaties. Artikelen uit deze stellages en palletlocaties worden handmatig ‘gepickt’ en aan de klantorder toegevoegd.

“Met dit hypermoderne magazijn, waar onder andere kleding, accessoires en kleinere elektronische apparaten worden opgeslagen, zijn we klaar voor de toekomst en het geeft ons de mogelijkheden om een ‘state of the art’ service aan de consument te bieden”, zegt Van de Weerdhof.

Het gebouw waarin het distributiesysteem werkt, zal zo’n 35 duizend vierkante meter beslaan. De totale afmeting van het terrein voor wehkamp.nl is met circa honderdduizend vierkante meter even groot als zo’n tien voetbalvelden.

In het systeem is ruimte voor vier miljoen artikelen. Wehkamp kan met het nieuwe systeem naar eigen zeggen tachtigduizend pakketten per dag versturen. De jaarlijkse pickcapaciteit zal naar verwachting 61 miljoen goederen zijn.

“De automatisering maakt dat we straks twee keer zo snel kunnen werken als het huidige systeem in Dedemsvaart. Binnen dertig minuten na bestelling kan het pakket klaarstaan voor verzending naar de klant”, aldus Jurrie Jan Bruins, finance & ICT-director van wehkamp.nl.

De investering in het centrum bedraagt meer dan honderd miljoen euro. Dat wordt gedragen door wehkamp.nl (zeventig tot tachtig miljoen euro), WDP Nederland N.V. (25 tot dertig miljoen euro) en de gemeente Zwolle (twee miljoen euro).

Het nieuwe distributiecentrum moet in de zomer van 2015 klaar zijn. De tweehonderd vaste medewerkers die nu in het distributiecentrum Dedemsvaart werken, verhuizen mee.

Eerder:
Wehkamp wil binnen een dag bezorgen

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!