Meer winkelmeters in de planning

Het totale planvolume voor winkelvastgoed is voor het eerst sinds 2008 toegenomen. Eind oktober waren er plannen voor 3,1 miljoen vierkante meter aan winkelprojecten en perifere en grootschalige detailhandelsvestigingen, vijf procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt Research in samenwerking met WPM Groep.

Tussen 2008 en 2012 daalde het planvolume nog van 5,1 naar drie miljoen vierkante meter bruto verhuurbaar oppervlak. Hierbij gaat het om projecten waarvan de planvorming loopt, maar nog niet in aanbouw is. In totaal is nu bijna een miljoen vierkante meter in aanbouw, ongeveer evenveel als afgelopen jaren.

De samenstelling van het planvolume is sinds het uitbreken van de economische crisis drastisch veranderd. Reguliere winkelprojecten zijn nu goed voor 68 procent van alle meters, tegenover 52 procent voor 2008. Dat komt volgens Vastgoedmarkt Research doordat grootschalige perifere projecten sterk crisisgevoelig zijn.

De aandacht komt meer op bestaande, reguliere hoofdwinkelgebieden en ondersteunende winkelcentra te liggen. Van alle vierkante meters die het afgelopen jaar voor detailhandel is geïnitieerd bestaat zelfs twee derde uit reguliere winkelprojecten.

Niet alle vierkante meters waarvan de planvorming loopt worden uiteindelijk gerealiseerd. De komende vier jaar moet drie kwart van het planvolume zijn opgeleverd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!