'Omzetkrimp retail valt lager uit'

ABN AMRO heeft zijn omzetverwachting voor de Nederlandse detailhandel in 2014 iets naar boven bijgesteld. De bank gaat voor het komend jaar uit van een omzetkrimp van een half procent, een procentpunt minder dan aanvankelijk werd voorzien. Dat blijkt uit rapport Nederlandse economie in zicht, dat ABN AMRO dinsdag publiceerde.

Supermarkten zien hun omzet volgens de bank dit jaar met 3,5 procent toenemen. Voor volgend jaar wordt dezelfde groei verwacht. De autoverkopen trekken aan van 390.000 verkochte auto's in 2013 naar 450.000 in 2014.

De Nederlandse economie zal de komende jaren herstellen, stelt de bankinstelling. Voor 2014 en 2015 verwacht ABN AMRO een groei van de economie van een half en 1,25 procent. Hoewel ook voor het reëel beschikbaar inkomen 'eindelijk' weer een stijging wordt verwacht, blijven de consumptieve bestedingen volgend jaar met 0,9 procent teruglopen. Dat komt volgens de bank doordat 'veel gezinnen hun financiële situatie eerst op orde willen brengen.' Door een verder herstel van het reëel beschikbare inkomen 2015 verwacht de bank weer een stijging in de particuliere consumptie van 0,3 procent.

ABN AMRO heeft nog geen verwachting over de omzetontwikkelingen in de detailhandel voor 2015 opgesteld. De bank verwacht daar nog deze maand mee te komen, laat sectoreconoom Mathijs Deguelle weten aan RetailNews. Hij schatte de volumekrimp in de detailhandel eerder op vier en twee procent in respectievelijk 2013 en 2014.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

Eerder: 'Retail krimpt harder dan verwacht'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!