Helft winkels open op koopzondag

Tussen de vijftig en zestig procent van winkels in steden met een zondagvrijstelling is op zondag geopend. Daaronder zijn met name winkeliers in de binnenstad, die zich richten op de consument die recreatief komt winkelen. Dat blijkt uit onderzoek dat ZKA in opdracht van de gemeente Arnhem heeft uitgevoerd in Breda, Maastricht, Nijmegen, Den Bosch, Utrecht en Zwolle.

Een deel van de winkeliers blijft volgens het onderzoek nog altijd vasthouden aan een vast ritme door een of twee keer per maand open te blijven. Dat zijn vooral kleinere ondernemers met een specifiek assortiment. Hoewel in geen gemeente specifiek beleid wordt gevoerd voor deze kleine ondernemer, geldt in sommige gevallen een openingstijd vanaf twaalf uur om hen makkelijker te laten aanhaken.

Uit de benchmark blijkt verder dat de koopzondag 'meer is dan een zondagopenstelling van winkels'. Het is volgens ZKA een toeristisch-recreatief evenement, dat door andere evenementen en city-marketing versterkt kan worden. Doordat de koopzondag recreatief interessant is, biedt het winkeliers de mogelijkheid nieuwe doelgroepen aan te trekken. 'Dit zorgt voor additionele bestedingen in winkels', stelt het rapport.

Arnhem hanteert voor winkels buiten de supermarktbranche een maximum van 21 koopzondagen. ZKA adviseert de gemeente het aantal koopzondagen vrij te geven, om daarmee te voldoen aan de wens van de consument en Arnhemse ondernemersvertegenwoordigers. Ook vanwege de regionale concurrentie ligt een vrijgave volgens het onderzoeksbureau voor de hand.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!