Consumptie krimpt minder hard

Nederlandse huishoudens hebben in oktober minder besteed maar de krimp is minder groot dan in de voorgaande maanden. In oktober werd 1,1 procent minder uitgegeven dan dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Huishoudens besteedden in oktober twee procent minder aan voedings- en genotmiddelen dan dezelfde periode vorig jaar. Ook werd fors minder (5,3 procent) uitgegeven aan overige goederen, waaronder energie. Dat heeft volgens het CBS te maken met het relatief zachte weer. De huishoudens verbruiken daardoor minder gas. De bestedingen aan diensten waren 0,2 procent lager dan in oktober 2012.

Voor het eerst in meer dan twee jaar hebben huishoudens meer besteed aan duurzame goederen. Het CBS ziet een toename van 0,4 procent. Consumenten kochten vooral meer auto’s. De jaar-op-jaarontwikkeling kan zijn beïnvloed door belastingmaatregelen. Op 1 oktober 2012 ging het hoge btw-tarief van 19 procent naar 21 procent. Om de btw-verhoging voor te zijn was het aantrekkelijk voor consumenten om grotere aankopen eerder te doen. Daardoor was het niveau van de bestedingen in oktober 2012 relatief laag.

Eerder:
Huishoudens blijven minder uitgeven

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!