‘Winkelleegstand probleem van de stad’

Winkelleegstand is niet alleen het probleem van ondernemers en pandeigenaren, maar ook van de stad. Bij binnensteden waar niet op tijd wordt ingegrepen slaat de verloedering toe. Veel gemeenten beseffen echter niet dat alleen de aantrekkelijkste winkelkernen overleven, stelt urban designer en architect Jeroen Bleijs in NRC.

Bleijs doet onderzoek naar de mogelijkheden van transformatie van winkelstraten. Er is volgens hem een integrale aanpak nodig om tot een herwaardering van het winkelgebied te komen. Het proces is namelijk te complex en de risico’s zijn te groot om het aan de markt over te laten. De problematiek is volgens hem anders dan bij de leegstand van kantoren, omdat winkelgebieden ‘het hart van onze steden en wijken zijn’.

Lege winkelstraten kunnen volgens hem worden omgevormd tot een woonstraat. "Of een ‘bedrijfsverzamelstraat’: kleine ondernemingen die zich graag in de stad nestelen in plaats van op een anoniem bedrijventerrein", stelt Bleijs.

Omdat zowel de overgebleven winkels als nieuwe bedrijven en bewoners bij elkaar moeten komen om goed te functioneren, moet de aanpak gestuurd worden. Daarnaast is volgens hem ook een forse investering noodzakelijk. “Want de maatschappelijke kosten van een verloederd stadscentrum zullen vele malen hoger zijn”, besluit Bleijs.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!