Quinoa zorgt voor lege supermarktschappen

Supermarkten kunnen niet aan de groeiende vraag naar quinoa voldoen. Zo moet de biologische supermarktketen Marqt zijn klanten regelmatig teleurstellen met lege schappen. “Het is zo’n populair product geworden dat veel winkels, ook wij, niet aan de vraag kunnen voldoen”, aldus een woordvoerder.

Ook bij EkoPlaza zijn de gevolgen te zien. “We moeten het letterlijk met de restjes doen, de grote partijen gaan naar Amerika”, aldus een woordvoerder. Lassie, dat quinoa levert aan grote supermarktketens, kan momenteel niet leveren. "En als we wat binnenkrijgen dan is het meteen uitverkocht."

De prijs van quinoa is de afgelopen maanden fors gestegen. Door de flink toegenomen vraag naar het zaad is de adviesprijs voor een halve kilo bij leverancier Terrasana in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Waar klanten een jaar geleden 3,95 euro neerlegde voor een halve kilo, kost diezelfde hoeveelheid quinoa inmiddels 7,95 euro.

Quinoa bestaat uit zaadkorrels die rijk zijn aan mineralen, eiwitten en vezels. Daarnaast vullen de zaden goed, maar heeft het zaad amper calorieën, wat het product in korte tijd heel populair heeft gemaakt in Europa en de VS. De quinoaplant wordt voornamelijk verbouwd in Bolivia en Peru. Er wordt bekeken of quinoa ook in Nederland verbouwd kan worden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!