'Asbest op brood voor supermarkten'

Bakkerijbedrijf Bakkersland heeft afgelopen zomer brood met asbest teruggehaald uit een distributiecentrum van een supermarktketen. Dat zegt Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de centrale ondernemingsraad in een uitzending van ZEMBLA.

Het brood waar asbest op terecht is gekomen, is volgens hem vernietigd. “En daar waar het nodig was, hebben we het brood terug laten halen.” Welke supermarktketen het vervuilde brood heeft ontvangen, wil hij niet zeggen. Bakkersland levert aan veel supermarktketens, waaronder Albert Heijn en Jumbo.

Het asbest kon op de broden komen doordat het mineraal als isolatiemateriaal wordt gebruikt in oude, industriële broodovens. Geld om die te vervangen is er niet, omdat bakkerijen volgens Van der Linden worden afgeknepen door supermarkten. “Als die meer marge geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.”

Uit asbestinventarisatierapporten blijkt dat uit zeker drie ovens in de afgelopen twee jaar asbest is vrijgekomen. Werknemers hebben volgens Bakkersland geen gevaar gelopen, omdat er geen asbest in de lucht is aangetroffen. Drie jaar geleden claimde een oud-werknemer van Bakkersland Breda echter dat hij asbestkanker heeft gekregen door zijn werk als ovenist bij het bedrijf.

Consumenten hebben volgens Bakkersland geen gevaar gelopen, omdat het eten van asbest niet schadelijk zou zijn. Dat kan het bedrijf echter niet zo stellen, stelt longarts Joachim Aerts. “Er is heel weinig onderzoek gedaan naar het binnenkrijgen van asbest via het maagdarmkanaal.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!