Van Zetten: 'Nederland is overbewinkeld'

De detailhandel gaat opnieuw een moeilijk jaar tegemoet. Dat stelt HEMA-ceo Ronald van Zetten in het Algemeen Dagblad. Hij denkt dat veel winkels verdwijnen en dat de leegstand zal aanhouden. “Nederland is overbewinkeld”, stelt hij.

De overbewinkeling is ontstaan doordat er volgens hem voor de crisis steeds meer panden werden bijgebouwd. “In combinatie met de afnemende bevolkingsdichtheid leidde dat tot een overschot aan vierkante meters winkelruimte. En dan blijven er ook maar van die retailparken komen.” Initiatieven als Doemere in Almere Poort zijn een slecht idee vanwege de leegstand in het centrum, stelt Van Zetten. Niet elke wijk heeft volgens hem een winkelcentrum nodig. “Het is al moeilijk genoeg zonder die concurrentie.”

De steeds kritischer wordende consument zorgt voor nieuwe winkelvormen, ziet Van Zetten. “Omdat de klant kritischer is, worden ondernemers dat ook. Mensen willen weten waar hun product vandaan komt.” Van Zetten noemt de Amsterdamse biosuper Marqt als voorbeeld. “Die speelt daar goed op in. Het bedrijf informeert klanten over de herkomst van producten en haalt die dicht bij huis.”

Bovendien zijn klanten minder gevoelig voor algemene aanbiedingen dan eerder. “Winkeliers moeten meer inspanningen leveren om hetzelfde te verkopen”, aldus Van Zetten. “Klanten kopen alleen iets als het bespottelijk goedkoop is.” Het ‘absolute dieptepunt’ van de economische crisis is volgens hem al bereikt. “Mensen geven weer iets meer uit. Het is nu een kwestie van stabiliseren.”

HEMA blijft in Nederland de nadruk leggen op voedsel en horeca. In Amsterdam is onlangs een groot filiaal met extra assortiment geopend. “En de Linnaeusstraat zal volgen.” Bovendien zet de keten in op een uitbreiding van het aantal beautywinkels, ‘zodra we daar geschikte locaties voor hebben gevonden.’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!