Jumbo kijkt naar afhaalpunten langs snelweg

Jumbo Supermarkten onderzoekt de mogelijkheden om afhaalpunten langs snelwegen en in supermarkten te openen. Dat zegt financieel directeur Ton van Veen tegen de Financiële Telegraaf. Een speciaal team werkt aan het realiseren van de online ambities van Jumbo. "Dit jaar gaan we van ons laten horen", aldus Van Veen. "We zijn niet de eerste, maar dat geeft ons voordeel dat we hebben kunnen leren van andere spelers."

In Nederland is geen grote markt voor supermarktaankopen via internet, stelt Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar e-commerce. Internet leidt tot kostenverhogingen van supermarkten, waardoor marges eroderen. “En ik zie nog niet dat klanten voor de reguliere boodschappen bereid zijn om extra te betalen.” Bovendien mist een keten online impulsaankopen die wel plaatsvinden in een fysieke supermarkt.

Supermarktketens met een webwinkel doen er volgens Molenaar goed aan om afhaalbalies in bestaande supermarkten te openen. Voor aparte afhaalpunten bijvoorbeeld langs een snelweg ziet hij geen toekomst. “Alle formules op dit vlak zijn tot nu toe mislukt. Het lijkt me niet dat je daar je geld op moet inzetten.”

Molenaar vindt het niet vreemd dat supermarktformules in ons land ten opzichte van andere landen minder actief zijn op het gebied van e-commerce. Dat heeft onder meer te maken met supermarktdichtheid in Nederland. “In vergelijking met het buitenland gaan wij in Nederland veel gemakkelijker even naar de supermarkt.” Bovendien hebben Nederlanders vaak een parttime baan. “Mensen die wat vaker thuis zijn, zien een bezoek aan de supermarkt toch ook als een sociaal uitje. Dat moet je niet onderschatten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!