‘Slechte marges veroorzaken voedselschandalen’

Nieuwe voedselschandalen kunnen ontstaan doordat de marges van voedselleveranciers steeds verder dalen. Dat stellen Maarten Vijverberg en Daan Haeck van management- en adviesbureau BoerCroon in het Financieele Dagblad.

De marges van de Nederlandse voedselindustrie liepen tussen 2009 en 2012 met een derde terug van 4,4 procent naar 3,1 procent. Naar verwachting zakt de marge in 2013 onder de drie procent, stelt BoerCroon na onderzoek onder meer dan honderd voedselleveranciers.

De daling wordt volgens hen veroorzaakt doordat grote supermarktketens en inkooporganisaties meer macht kregen. Daardoor verzwakte de onderhandelingspositie van voedselleveranciers. Zij moeten de prijzen accepteren vanwege hun afhankelijkheid van Albert Heijn, Jumbo en Superunie.

De prijsverlagingen dwingen leveranciers volgens Haeck te kiezen voor goedkopere ingrediënten, slechter materiaal of goedkoper personeel. “Bedrijven moeten iets doen om levensvatbaar te blijven.”

De afgelopen jaren kwamen meerdere voedselschandalen boven water. ZEMBLA meldde vorige week nog in een uitzending dat Bakkersland afgelopen zomer brood uit de distributie nam omdat er asbest op zat.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!