FNV: ‘Onderhandelingsresultaat IKEA boterzacht’

IKEA Nederland is met de werknemersvereniging tot een onderhandelingsresultaat gekomen over een nieuwe cao. “Een boterzacht resultaat”, noemt FNV-bestuurder Pieter Beuzenberg het tegenover RetailNews. Hij kondigt acties aan om een definitief akkoord te voorkomen.

Het onderhandelingsresultaat over de nieuwe cao is een uitkomst van de gesprekken tussen IKEA en cao-partner Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M.). Daarin wordt onder meer gesproken over een structurele loonsverhoging van twee procent, een verhoging van de pensioensleeftijd van 65 naar 67 jaar en een bijbehorende verlaging van de pensioenpremie. Als de leden van W.I.M. met de uitkomsten instemmen, gaat het akkoord met terugwerkende kracht in per 1 oktober 2013.

FNV Bondgenoten haakte eerder al af in de gesprekken, omdat IKEA volgens Beuzenberg de agenda wilde bepalen. Via onder meer een petitie ging de vakbond tevergeefs op zoek naar ‘gezond verstand’ bij IKEA. “Uiteindelijk ontstond een patstelling, waar we niet meer zijn uitgekomen”, aldus Beuzenberg.

Nu IKEA met W.I.M. een onderhandelingsresultaat heeft bereikt dat medewerkers volgens Beuzenberg tekort doet, gaat de vakbond actie ondernemen. Zo zal FNV pamfletten verspreiden via zijn eigen website en in winkels van IKEA, om dit keer een beroep te doen op 'het gezonde verstand van de leden van W.I.M.’, zegt hij.

“De twee procent loonsverhoging komt in de praktijk bijvoorbeeld uit op 1,2 procent, omdat het overige deel afhangt van een beoordelingssysteem. Werknemers krijgen alleen een loonsverhoging bij een goede beoordeling van de leidinggevende”, stelt Beuzenberg. FNV Bondgenoten had zelf ingezet op tweeënhalf procent structurele loonsverhoging. “W.I.M. profileert zich als onafhankelijke vakbond, maar zit in werkelijkheid bij IKEA op schoot.”

IKEA laat weten tevreden te zijn met het onderhandelingsresultaat. “Er is immers rekening gehouden met de belangen van de medewerkers, de ontwikkelingen binnen IKEA en de situatie in Nederland”, aldus HR-manager Liesbeth de Kruif.

Eerder: Cao-onderhandelingen IKEA geklapt

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!