Vakbonden: loontoeslagen niet ter discussie

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten zijn niet van plan de loontoeslag voor arbeid in de avonduren of in het weekend op te geven. De vakbonden geven daarmee geen gehoor aan de oproep van voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland, die maandag stelde dat de toeslagen ‘totaal uit de tijd’ zijn.

“Deze oproep is een herhaling van zetten van werkgevers die keer op keer op loonkosten proberen te beknibbelen”, stelt cao-coördinator Mariëtte Patijn van FNV tegenover RetailNews. Wanneer medewerkers ’s avonds of in het weekend werken verleggen ze volgens haar hun dagritme. “Daar hoort gewoon een toeslag tegenover te staan.”

“Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt”, aldus CNV-bestuurder Fedde Monsma. De vakbonden weigeren mee te werken aan maatregelen waardoor winkelmedewerkers koopkracht verliezen. “In de MKB detailhandel zijn de laatste jaren al bijna geen loonsverhogingen geweest”, aldus Monsma.

Van Straalen probeert met zijn uitspraken MKB-Nederland in een slachtofferrol te manoeuvreren, vindt hij. Dat het grootwinkelbedrijf het zich wel kan permitteren om personeel op zondag in te zetten is volgens Monsma echter een reden voor de organisatie om zich boos te maken ‘op hun grote broer’, en niet om hun eigen medewerkers te korten op de zondagtoeslag.

Eerder: MKB-Nederland: 'Schrap avond- en weekendtoeslag'

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!