Vierhonderd meldingen over accijnsproblemen

Het CDA-meldpunt voor accijnsproblemen in de grensstreek heeft in zijn eerste week vierhonderd meldingen binnengekregen. De politieke partij opende het meldpunt begin vorig week om te kunnen analyseren tegen welke problemen pomphouders, slijters en winkeliers in de grensstreek aanlopen, na de accijnsverhoging op diesel, LPG en alcohol van 1 januari.

Uit de meldingen blijkt dat de accijnsverhoging voor een flink aantal ondernemers grote gevolgen heeft, laat partijleider Sybrand Buma weten aan NOS. Een deel van de consumenten die dicht bij de grens woont, steekt deze sindsdien over voor het doen van de boodschappen of om te tanken. Hierdoor zagen veel bedrijven hun omzet in de eerste weken van 2014 kelderen met soms wel veertig tot vijftig procent, waardoor zij ‘acuut in de problemen’ raakten. Ook is er een geval bekend waarbij een ondernemer noodgedwongen tien van zijn werknemers heeft moeten ontslaan.

Volgens Buma heeft staatssecretaris Frans Weekers van Financiën de acute problemen volkomen onderschat. Daarnaast vindt Buma dat het onmogelijk is om pas halverwege het jaar te bekijken wat de precieze gevolgen zijn van de accijnsverhoging.

Het meldpunt heeft tot nu toe vooral van pompstationhouders berichten ontvangen. Zij geven aan dat er niet alleen minder is getankt, maar dat ook in hun winkels minder producten worden verkocht. Daarnaast kwamen van verschillende slijterijen meldingen binnen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!