Detailhandel wil einde aan macht creditcardmarkt

De Tweede Kamer moet zo snel mogelijk een einde maken aan de dominante positie van creditcardmaatschappijen. Dat zegt Detailhandel Nederland. De Tweede Kamer bespreekt deze week voorstellen van de Europese Commissie rond de creditcardmarkt.

De plannen moeten de tarieven bij creditcardtransacties aan banden leggen. Winkeliers moeten nu bij elke betaling een vergoeding betalen die kan oplopen tot enkele euro’s per transactie. Die tarieven liggen tot veertig keer hoger dan bij pinbetalingen.

De Europese Commissie wil dat deze vergoeding beperkt wordt tot circa 0,3 procent van het aankoopbedrag. Daarnaast mag de creditcardmaatschappij de retailer niet langer verplichten alle kaarten van de maatschappij te accepteren. Ook moet de opbouw van tarieven transparanter zijn.

De voorstellen zijn een stap in de goede richting en moeten zo snel mogelijk worden ingevoerd, stelt Detailhandel Nederland. Bovendien kunnen ze worden aangescherpt door onder meer nog lagere tarieven en een snellere invoerdatum. “Het is tijd dat politici daadwerkelijk paal en perk stellen aan het machtsblok van creditcardmaatschappijen”, aldus Tom Ponjee, secretaris betalingsverkeer van de brancheorganisatie.

Detailhandel Nederland pleitte vorig jaar al om de kwestie op de politieke agenda te krijgen. Ook buitenlandse winkeliers en horeca-eigenaren protesteerden tegen de tarieven die creditcardmaatschappijen reken voor betalingen. In de Verenigde Staten begonnen winkeliers bijvoorbeeld een rechtszaak tegen MasterCard. Uiteindelijk kocht de creditcardmaatschappij dat proces met enkele miljarden af.

Eerder: Winkeliers in opstand tegen dure creditcard

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!