'Inkoopbeleid supermarkten onverantwoord'

Van de vijf grootste supermarktketens in ons land koopt alleen Albert Heijn levensmiddelen op een verantwoorde manier in uit ontwikkelingslanden. Dat concludeert de Consumentenbond na een onderzoek naar het inkoopbeleid van AH, Jumbo, Lidl, PLUS en Aldi. Jumbo, Lidl en PLUS scoren een onvoldoende, Aldi staat op de laatste plaats.

Voor het onderzoek bekeek de bond jaarverslagen en werd de ketens gevraagd naar hun inkoopgedrag. Ook namen de onderzoekers poolshoogte op een ananasplantage in Costa Rica. “Veel van de ananas uit de supermarkten komt daar vandaan. We zagen werknemers dagen maken van tien uur in de brandende zon”, aldus een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De ketens laten op het gebied van verantwoord inkopen ‘absoluut kansen liggen’, vindt de bond. “Ze zouden veel meer kunnen doen met hun grote inkoopmacht.” Aldi, Lidl en PLUS stellen zich niet te kunnen vinden in de onderzoeksuitkomsten. Jumbo wilde niet reageren.

Daarnaast vroeg de Consumentenbond ruim negenhonderd consumenten naar hun favoriete supermarkt. AH staat ook in dat opzicht bovenaan. De Zaanse supermarktketen is favoriet bij een kwart van de ondervraagden. Verder blijken zij er met gemiddeld 53 euro per week het meeste te spenderen.

Bij Spar ligt dat op 29 euro. Consumenten zijn positief over de service en advies bij Spar. De keten is echter zeker niet favoriet onder de ondervraagde consumenten. Vanwege zijn prijsstelling scoort Spar op dat gebied slechts een procent van de stemmen.

Lidl behaalt de meeste punten als het gaat om prijs en kwaliteit, wat een gedeelde tweede plaats met Jumbo oplevert. Jumbo soort bovengemiddeld op uitstraling, assortiment, voorraad, service en advies. De keten blijft onder het gemiddelde op het gebied van prijzen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!