Paagman: 'Boekensector vergt grote sanering'

Wil de totale boekensector niet in de rode cijfers belanden, dan is een grote shake-out een absolute voorwaarde. Dat stelt directeur Fabian Paagman van de Haagse boekhandel Paagman in Het Financieele Dagblad. “Eigenlijk is de sector nog steeds niet echt opgeschud.”

De ontwikkelingen rond Polare en ECI hebben volgens Paagman een negatieve uitstraling op de gehele boekensector. Het zal volgens hem beter zijn als de rotte appels uit de sector verdwijnen. “De marges van boekhandels zijn al jaren flinterdun”, stelt hij. Hij ziet echter dat het aantal faillissementen beperkt is gebleven tot die van distributeur Libridis en boekenspecialist ECI.

Mocht het tot een faillissement van Polare komen, dan heeft Paagman serieuze interesse in een overname van het Haagse filiaal. “Dat zou een mooie aanvulling zijn”, aldus de directeur.

Zijn eigen Haagse boekhandel was het afgelopen jaar goed voor 10,6 miljoen euro omzet, waarmee Paagman precies break-even wist te draaien. De boekenverkoop is goed voor ongeveer 55 procent van de totale verkopen, terwijl Paagman eveneens een eigen horeca-afdeling exploiteert en met Villa Paagman over de grootste kinderboekhandel van Nederland beschikt.

Daarmee is Paagman zijn tijd vooruit, ziet de directeur. Waar de branche zich nu op beleving en diversificatie inzet om te overleven, begon de Haagse boekhandel in 1999 al met een horecafunctie en probeert het ‘altijd nieuwe dingen uit’. “Het is niet zozeer dat we een geheel andere visie op de markt hebben dan andere boekhandels, maar het zit in ons DNA om te blijven innoveren en investeren in nieuwe activiteiten.”

Een boekhandel moet volgens Paagman geworteld zijn in de plaatselijke samenleving. Zo is de winkelier betrokken bij Haagse literaire festivals en filmevenementen. “Dat is het recept voor succes, in combinatie met verkopen online en blijvende investeringen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!