Detailhandelsomzet in december onderuit

De Nederlandse detailhandelsomzet is in december met 2,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijzen lagen 0,4 procent hoger, terwijl het volume met drie procent kromp. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De samenstelling van koopdagen in december 2013 was volgens het CBS ongunstiger dan een jaar eerder. Het negatieve effect op de detailhandelsomzet bedraagt ongeveer twee procent.

De omzetdaling kwam in het vierde kwartaal uit op 1,7 procent, tegenover 2,2 procent voor het gehele jaar. Doordat de prijzen in 2013 1,8 procent hoger lagen dan een jaar eerder, is de volumekrimp met 3,9 procent nog groter.

Zowel de foodbranche (min 1,6 procent) als non-foodsector (4,5 procent) zag zijn omzet in december achteruit gaan. Supermarkten noteerden een omzetkrimp van 1,4 procent. Met 8,6 procent was de krimp in december het grootst onder doe-het-zelfwinkels. Winkels in huishoudelijke artikelen hebben 8,4 procent minder omgezet. Alleen de textielsupermarkten boekten met een plus van 5,4 procent in december meer omzet dan een jaar eerder.

Winkels in consumentenelektronica hebben in 2013 de grootste omzetdaling genoteerd. De omzet liep met 8,7 procent achteruit, gevolgd door de dhz-branche met 8,2 procent. Ook winkels in huishoudelijke artikelen, woninginrichtingartikelen en bovenkleding noteerden meer dan vier procent omzetdaling.

Postorderbedrijven en internetwinkels hebben het afgelopen jaar juist 10,2 procent meer omgezet. In december zagen zij de omzet met liefst 19,6 procent toenemen. De groei kwam in vierde kwartaal kwam daarmee uit op 12,4 procent, de grootste groei in drie jaar.

Eerder: Kleinere omzetkrimp detailhandel

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!