'Plaza-concept maakt bol.com betere winkel'

Het Plaza-concept is voor bol.com een belangrijk middel om klanten een betere winkelervaring te bieden. Het dochterbedrijf van Ahold wil met behulp van dat model naar meer segmenten uitbreiden en zijn klanten zo een breder en dieper assortiment bieden. Dat laat director Plaza Machiel Tiddens weten aan RetailNews.

De opening van de winkel Sieraden & Horloges was in mei dit jaar het laatste wapenfeit van bol.com. Welke branches daar op termijn aan toegevoegd worden, wil Tiddens niet zeggen. Dat hoeft echter niet altijd een sector te zijn die nog niet volwassen is. Zo sluit bol.com niet uit om ook toe te treden tot een stabiele markt, waarin enkele spelers de dienst al uitmaken. “We zien dat het volume groeit in zo goed als elke markt die wij betreden. Dat betekent dat je de hele markt kunt laten groeien. Dit doen we door onze winkel ook open te stellen voor andere aanbieders.”

Ook in bestaande segmenten breidt bol.com zijn assortiment uit in samenwerking met Plaza-partners. Zo blijkt volgens Tiddens dat bol.com nog altijd niet over alle boeken beschikt, terwijl daar altijd wel iemand in Nederland of België naar op zoek is. “We houden constant in de gaten welke producten of productcategorieën nog ontbreken. Wij voegen het aanbod van andere winkeliers toe aan ons eigen assortiment.” Grofweg de helft van het aanbod van bol.com is inmiddels afkomstig van andere verkopers.

Sinds de lancering in 2011 hebben ruim vijfduizend zakelijke verkopers zich aangemeld om hun producten via bol.com te verkopen. Zij bepalen zelf de prijs en het aanbod, dat zowel uit unieke als bestaande producten kan bestaan. Bol.com bepaalt aan de hand van de prijs, levertijd en kwaliteit van de verkoper welk aanbod de consument als eerste ziet. Kiest de consument voor één van zijn partners, dan ontvangt bol.com verschillend per categorie één euro plus zes tot vijftien procent over elke aankoop. “We werken op no cure, no pay-basis”, aldus Tiddens.

Bol.com Plaza dient zo als online marketingkanaal voor andere verkopers. Wanneer een klant overgaat tot aankoop, stuurt bol.com de order direct door naar zijn partner. “We krijgen daarbij vaak te horen dat het retourpercentage via ons vaak lager ligt dan via hun eigen website.” Tiddens spreekt van een ‘win, win, win-situatie’. “De klanten hebben meer keus, partners verkopen meer en wij bieden een betere winkelervaring.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!