'Klanten boeien is klanten binden'

De Bijenkorf verschuift van mainstream- naar het premium segment. Deze koerswijziging, die vier jaar geleden al werd ingezet en nu ook zichtbaar is na de grootscheepse verbouwing, was nodig om weer herkenbaar te worden. “De Bijenkorf is feel good, dat komt overal in terug.”

Waarom was de aanpassing van de Bijenkorf nodig?
“Ik zeg wel eens, retailen is yin/yang. Oftewel keuzes maken. Als retailer ben je de hele dag bezig met keuzes maken. Wanneer je kijkt naar de consument geldt precies hetzelfde. Hij of zij is ook de hele dag bezig met keuzes maken. Anders dan in het verleden zie je echter dat iedereen vandaag de dag alles in zich heeft. Iemand die eigentijds is in het aankopen van literatuur, kan wat zijn kleedstijl betreft ‘achterlopen’ of andersom. Voor een commodity gaat iemand naar een discounter en voor een pure verwennerij wordt de Bijenkorf opgezocht. Geld speelt bij die keuzes maken wel een rol, maar waar het vooral om draait is differentiatie. Als retailer moet je jezelf dus afvragen of je anders bent en onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrent. De Bijenkorf moest zichzelf afvragen of zij in de gedachte opkomt van de consument als die op zaterdag wakker wordt. In dat licht bezien, kon de Bijenkorf wel meer onderscheidend zijn. Mensen kunnen je immers pas zien als je anders bent.”

Waarin komt het onderscheid het best naar voren?
“Voor de Bijenkorf hebben we gekozen voor twee richtingen: superspecialisme en category killer. Op het gebied van mode, lingerie en schoenen durf ik rustig te stellen dat we inmiddels een category killer zijn. Deze afdelingen zijn aanzienlijk uitgebreid. Er zijn veel meer merken bijgekomen, zodat er meer keuze is voor de consument. Op de lingerieafdeling bieden we aanvangsmerk Sloggi aan, maar ook het luxe hoogsegmentmerk La Perla. Voor de consument betekent dit gemak. Als jij een setje zoekt van een bepaald merk, dan hebben wij dat. Dit betekent wel een andere manier van inkopen. Iets dat we overigens ook al eerder in gang hebben gezet.”

(Auteur: Marissa Blijham)

Het gehele artikel is te vinden in het decembernummer van RetailTrends 2005
U kunt vrijblijvend een proefnummer aanvragen bij sales@retailtrends.nl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!