Alcoholvoorstel stuit op dranklobby

Het voorstel van minister Hoogervorst om de leeftijdsgrens voor alcohol op te trekken naar 18 jaar stuit op veel weerstand. Eerder probeerde de minister met een voorgestelde accijnsverhoging op bier en cocktaildrankjes het alcoholgebruik onder jongeren af te remmen. Dit voorstel legde het af in de Kamer omdat de dranklobby goede connecties heeft met het CDA en de VVD. Nu rekenen ambtenaren opnieuw op een confrontatie.

Het voorstel van Hoogervorst wordt ingegeven door verschillende onderzoeksresultaten. “De Nederlandse jongere is de zuipschuit van Europa”, zegt de minister. Uit de onderzoeken zou blijken dat de overmatige consumptie in Nederland zorgt voor extra hoge kosten in de zorg. Zo wordt momenteel 12,5 procent van de zorguitgaven bij mannen veroorzaakt door te veel drinken. Bij vrouwen is dit percentage een stuk lager en ligt het op 2,3 procent.

De drankindustrie is momenteel stil en lijkt niet bereid om aan zelfregulatie te doen. In tegenstelling tot de sigarettenindustrie. Zij kwam uit eigen beweging met het voorstel om de verkoop van tabak verboden te stellen voor mensen onder de 18.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!