Trends seminar 2006

Op het Trends seminar van Euroforum sprak Christine Boland over de op stapel staande ontwikkelingen in de retail. Haar lezing stond in het teken van het ontstaat van een eigen vormentaal: de Moderne Alchemie. Daarmee trekt ze de passende vergelijking tussen middeleeuwse alchemisten en de huidige productontwikkeling. Alchemisten waren scheikundigen die ‘van alles’ bij elkaar gooiden in de hoop goud te kunnen maken.

In deze nieuwe tijd met uiteenlopende invloeden en technieken voegen steeds meer producenten hun sterke punten samen om tot radicaal nieuwe producten te komen. Denk daarbij aan senseo (Philips en Douwe Egberts) en de beertender (Heineken met Krups) of H&M met Karl Lagerfeld. Ook branchebreed ontstaan steeds meer zijverbindingen, zoals bij de farmaceutische industrie die samenwerkt met de voedingsbranche.

Door het combineren ontstaan er veel verschillende trends en mentaliteiten naast elkaar, waarbij er veel ruimte is voor eigen interpretatie. Daarbij kent één trend vaak verschillende uitingsvormen. Om enige duidelijkheid te scheppen in de verschillende uitingen, introduceert Boland verschillende interpretatiemogelijkheden, genaamd mindsets. In haar lezing ging ze uit van vier verschillende mindsets:

Stil: Ontdaan van overbodige details, puur, het design-gevoel.
Nostalgisch: Veilig, herkenbaar, het klassiek gevoel.
Speels: vrolijk, onbevangen, onconventioneel, het ‘inner smile gevoel’.
Extreem: provocerend, experimenteel, ‘rebels gevoel’.

Christine Boland liet zien dat de vier mindsets in elk product terug komen. Daarbij is het aan de aanbieder de taak om als inspirator de eigen stijl te communiceren. Daarbij hoort een (mix) van de mindsets die als leidraad kan dienen bij de invulling van deze stijl.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!