"Chinese invasie" verjaagt Surinaamse winkel

In Suriname klinken steeds meer protesten tegen het steeds grotere aantal Chinezen in het land. Er zijn aanwijzingen voor illegale praktijken rond de visumverstrekking, wat inmiddels tot de nodige kamervragen heeft geleid. Ook in de Surinaamse middenstand is te merken dat steeds meer Chinezen zich in het land vestigen. Chinese winkels, vooral kruideniers, schieten als paddestoelen uit de grond, en zijn letterlijk bijna op iedere straathoek te vinden.

Een commentaar van het Dagblad Suriname: “Onze middenstand, de winkeliers, zijn inmiddels weggevaagd en het blijft maar doorgaan en inmiddels heeft men de bouwsector ook knap verziekt met inferieure spullen en goedkope arbeidskrachten. Het gemak waarmee men in de wijken en districten Chinese winkels en supermarkten van de grond tilt, is ongelooflijk. En onze regering schijnt dat maar te gedogen door vergunningen te verstrekken zonder te letten op bestemmingsplannen of verzadiging van de lokale markt.”

En verderop in het commentaar: “Zij werken onder zeer erbarmelijke omstandigheden en brengen goederen en diensten aan de Surinaamse burger in zeer onhygiënische toestanden.”

Veel Surinamers wijten de grote toestroom van Chinezen aan de Caricom Single Market and Economy (CSME). Dat is een samenwerkingsverband waarbij gestreefd wordt naar één interne markt in de Cariben. Surinamers noemen de CSME inmiddels echter Chinezen Super Markt Economie. Suriname was op 1 januari een van de eerste zes landen die toetrad tot de CSME, naast Jamaica, Trinidad & Tobago, Barbados, Belize en Guyana.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!