MKB: beperk inkoopmacht grote bedrijven

MKB-Nederland wil dat de Nederlandse én Europese overheid de inkoopmacht van grote bedrijven inperkt. “Wij willen marktprijzen, geen machtsprijzen”, aldus Joep Rats. Hij lobbyt namens MKB-Nederland in Brussel en Den Haag om aangepaste mededingingsregels. Die moeten ervoor zorgen dat grote bedrijven aangepakt kunnen worden als zij hun toeleveranciers in het midden- en kleinbedrijf “het vel over de neus halen.”

Volgens Rats is er sprake van machtsmisbruik als kleine bedrijven met grote inkooppartijen te maken krijgen, die eenzijdig voorwaarden opleggen vanuit hun machtspositie. “Ze onderhandelen niet, maar leggen een dictaat op. Bijvoorbeeld: we willen zoveel procent vaste korting en anders ben je ons als klant kwijt. Dit kwalificeert als misbruik van marktmacht en dat is verboden volgens artikel 24 van de Nederlandse Mededingingswet.”

Rats acht een gang naar de Mededingingsautoriteit zinloos, omdat deze geen aandacht voor dit onderwerp zou hebben. MKB-Nederland heeft overigens, net als VNO-NCW, niet al te veel vertrouwen in een succesvolle afloop van de Haagse en Brusselse lobby.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!