Slijters boos om boetes

Steeds meer slijters weigeren boetes te betalen, die zij opgelegd krijgen voor verkoop aan minderjarigen. Dat geldt overigens ook voor andere alcoholverkopende ondernemers. De Voedsel- en Warenautoriteit zou namelijk bezig zijn met een ware heksenjacht. Susanne van Paridon, van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND): “Het lijkt erop dat de kas gevuld moet worden ten koste van de winkeliers. Om de meest bizarre redenen worden boetes uitgedeeld. Het is gewoon geldklopperij.”

Veel ondernemers laten de kwestie voor de rechter komen. Onder die ondernemers ook de keten Dirck III. Directeur Rik Groen geeft een voorbeeld: “Een filiaal in Hilversum kreeg een boete van 1800 euro omdat een jongen niet om een legitimatie was gevraagd. Hoewel de jongen 16 jaar oud was, stelde de alcoholpolitie dat de slijter dit niet kon weten.”

De VWA maakt zich niet druk over de ophef. Woordvoerder Annemieke Herberigs: “De inspecteurs zien er gewoon op toe dat de wet wordt nageleefd.” De suggestie dat de organisatie zich schuldig maakt aan uitlokking noemt zij absurd.

Betrokken organisaties bepleiten een ander boetesyteem, waarbij behalve de verkoper, ook de minderjarige zelf bestraft kan worden. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel: “Het kan niet zo zijn dat een jongere willens en wetens de wet overtreedt en dit straffeloos doet terwijl de verkoper een boete riskeert.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!