Marlene ten Ham verruilde Brussel voor Ede om na twintig jaar het stokje van Wijnand Jongen over te nemen als directeur van brancheorganisatie Thuiswinkel.org. Wat voor kansen ziet ze voor de Nederlandse e-commercetak en hoe gaat ze die realiseren? “Als je je stem niet laat horen, dan wordt er gewoon voor je bepaald.”


RetailTrends spreekt met Ten Ham als ze bijna twee maanden actief is in haar nieuwe rol bij Thuiswinkel.org. “Ik heb net gisteren aan de organisatie verteld welke kant we opgaan”, vertelt ze lachend. Onder meer de digitalisering van Nederland, het belang van artificial intelligence en duurzaamheid staan de aankomende jaren hoog in het vaandel, als het aan Ten Ham ligt. 


De nieuwe directeur van Thuiswinkel.org werkte hiervoor tien jaar lang bij E-commerce Europe in Brussel, de overkoepelende brancheorganisatie die het brede Europese beleid op het vlak van e-commerce uitstippelt. Toen de werkgever van haar man stopte in het Europees Parlement kozen de twee ervoor weer terug te gaan naar Nederland. 


De connecties in zowel Brussel als Den Haag hebben meegespeeld...