Ceo Albert Scholte vertelde over de nieuwe strategie van Bever tijdens RetailTrends Live in het DeLaMar Theater. Zijn presentatie in vier quotes. 

Of Bever ook internationale uitbreidingsplannen heeft? Voorlopig niet. Wel is de outdoorketen bezig met een nieuwe strategie: van buitenmerk naar buitenspecialist. Ceo Albert Scholte vertelde erover op RetailTrends Live in het DeLaMar Theater. De vier opvallendste quotes uit zijn presentatie. 
 

1. ‘Het is niet alleen het product waarvoor de consumenten naar Bever komen’
Scholte is sinds oktober vorig jaar ceo van Bever en werd toen hij aankondigde deze stap te maken door veel mensen uit zijn omgeving voor gek verklaard. “Ze zeiden: ‘Retail en fysieke winkels ten tijde van corona. Ben je gek geworden?' Toch vind ik het een schitterende stap.”
 

Wel was het bij aanvang even slikken voor de nieuwe ceo. “Daar sta je dan op de eerste werkdag, 27 september 2020. De dag dat meneer Rutte de lockdown aankondigde. Maar hoe frustrerend de lockdown ook was, het heeft Bever ook heel veel goeds gebracht.” Zo heeft de coronacrisis volgens de ceo voor meer saamhorigheid gezorgd binnen het bedrijf. “We hebben een intern uitzendbureau opgericht en de meeste medewerkers zijn elders in het bedrijf aan de slag gegaan.”
 

Ook zorgde de coronacrisis voor een nieuw inzicht, vertelt Scholte. “Het is niet alleen het product waarvoor de consumenten naar Bever komen, zij komen daadwerkelijk voor kennis en advies. Er is echt behoefte aan expertise.” Om tijdens de lockdown, toen er nog geen click en collect of winkel op afspraak mogelijk was, toch aan deze groeiende vraag te blijven voldoen ging de outdoorketen videobellen met zijn klanten. “Hiervoor gebruikten we drie winkels, in Middelburg, Groningen en Maastricht. Elke week belden er duizend mensen om thuis vanaf de bank persoonlijk advies te krijgen vanuit de winkel.”
 

2. ‘Onze nieuwe strategie is: wij begrijpen buiten’
Om aan deze groeiende vraag naar meer kennis en expertise te voldoen, is de outdoorketen bezig met een nieuwe strategie. Klanten hebben volgens Scholte behoefte aan een specialist. “Wij willen daarom de transitie maken van dé buitenwinkel naar dé buitenspecialist. Onze nieuwe strategie is: wij begrijpen buiten. Klanten hebben namelijk behoefte aan specialisatie. En natuurlijk kan je je product online zoeken en ook de goedkoopste prijs vinden. Maar wat je ziet is dat veel klanten naar de winkel gaan omdat ze een product willen aanraken en even bezig willen zijn met het product. Een klant wil zeker weten dat dit het juiste product is voor hem.”
 

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen nog steeds naar de Bever-winkels komen zijn de medewerkers, vertelt Scholte. “Zij zijn de experts. Als je een retailspecialist wil zijn dan moet je excelleren met je mensen, dan moet je excelleren met recruitment en dan moet je excelleren in opleiding, beloning en motivatie van deze mensen. Je kan namelijk de mooiste winkels hebben of de mooiste marketingcampagnes, maar de mensen die in de winkel werken maken uiteindelijk het onderscheid in je klantbeleving.”

3. ‘Waarom zou je iets nieuws kopen als je iets ook kan repareren?’
Bever heeft afgelopen maand het duurzaamheidskeurmerk ‘Our Planet’ geïntroduceerd. De Nederlandse retailer werkt daarvoor samen met zusterbedrijven Retail Concepts in België en het Britse Cotswold Outdoor. De producten met het Our Planet-keurmerk zijn van duurzaam of gerecycled materiaal gemaakt of worden schoner geproduceerd. Ook wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden. “Het is weer een ander stapje in de hele reis om uiteindelijk duurzaam te worden. We proberen op die manier voor onze klanten in de winkel transparant te maken welke producten er duurzaam zijn en waarom ze duurzaam zijn.”
 

Ook probeert Bever op het gebied van duurzaamheid stappen te zetten door klanten te helpen met de reparatie van hun artikelen. Denk aan het oplappen van iemands wandelschoenen of lievelingstent. “Want waarom zou je iets nieuws kopen als je het ook kan repareren”, aldus Scholte. In totaal heeft het bedrijf vorig jaar meer dan tienduizend reparaties uitgevoerd. “Het kan nog meer, maar we zijn hierin nog groeiende.”
 

4. ‘Zeg nooit nooit, maar op dit moment niet.’
Bever heeft voorlopig geen internationale uitbreidingsplannen in het verschiet liggen, zegt Scholte. “Zeg nooit nooit, maar op dit moment niet.” Wel heeft de ceo een persoonlijke ambitie om ooit in Duitsland uit te breiden, laat hij weten. “Duitsland heeft de grootste outdoormarkt, dus ik zou met Bever graag naar Duitsland willen. Maar dat zal zeker niet gebeuren in de komende twee of drie jaar.” Vooralsnog is er volgens Scholte nog genoeg werk aan de winkel in eigen land.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!