Hoe Fest klein begint aan grote ambities

RetailTrends spreekt met oprichter en creative director Femke Furnée die grootse plannen heeft met haar merk Fest. Zoals bijvoorbeeld een eigen fabriek in Nederland. “We produceren nu al veel in Nederland, dus waarom niet?”

Tien winkels vóór 2021 is niet gelukt, wel opende Fest dit jaar een nieuwe winkel in Rotterdam en is het druk bezig met de nieuwste winkel in Gent. RetailTrends spreekt met oprichter en creative director Femke Furnée die grootse plannen heeft met haar merk. Zoals een eigen fabriek in Nederland. “We produceren nu al heel veel in Nederland, dus waarom niet?”
 

Fest is door Furnée in 2013 opgericht met het idee om mooie designproducten te verkopen tegen een betaalbare prijs. Het merk is ontstaan vanuit een persoonlijk gemis, vertelt ze in een eerder interview met RetailTrends. “Je had aan de ene kant IKEA en aan de andere kant de dure designwinkels; er zat weinig tussenin. Dat gat wilde ik opvullen.” Op dit moment heeft Fest een onlinestore en vijf eigen winkels verspreid over Amsterdam (2), Utrecht, Rotterdam, Antwerpen en binnenkort ook in Gent. Daarnaast is Fest verkrijgbaar bij ruim honderd retailers in meer dan twintig landen.
 

Werk aan de winkel 

De nieuwe winkel in Rotterdam is al even open, maar speciaal voor genodigden geeft Furnée een een-op-eenrondleiding. Bij binnenkomst worden we dan ook opgewacht door de oprichtster en na het inschenken van een drankje begint de bezichtiging door het pand in de havenstad. De winkel bevindt zich niet in een drukke Rotterdamse winkelstraat, maar net daarbuiten. Op de hoek van de Delftsevaart. De winkel beslaat ruim tweehonderd vierkante meter en bestaat uit twee verdiepingen. Net als de flagshipstores in Amsterdam en Antwerpen is ook deze ontworpen door Pepijn Smit van S-P-A-C-E projects.


Furnée vertelt tijdens de rondleiding dat de winkel in Rotterdam naast de kenmerkende stijl van Fest – modern, speels en uplifting – een knipoog is naar het modernistische karakter van het pand en de stad. Zo komen de geometrische lijnen aan de buitenkant van het pand terug in de winkelinrichting en is er net als op de voorgevel een sterke zwart-wit balans aan de binnenkant te vinden. Ook de modernistische kleuren geel, rood en blauw zie je veelvoudig terug in het design.  
 

Net als een van de Fest-winkels in Amsterdam – waar een bioscoop staat zodat klanten de bank onder het genot van een film wat langer kunnen testen – heeft ook de winkel in Rotterdam iets unieks, vertelt Furnée. Er kan namelijk worden gewerkt. “De tweede etage is volledig ingericht als appartement waar je kunt flexwerken terwijl je onze stoelen en eettafel uitprobeert.”

Blessing in disguise

Nog een manier om een van de banken goed te testen: een interview. Tijdens het gesprek vertelt de oprichter dat het coronajaar, ondanks de sluiting van de winkels, het merk niet bepaald windeieren heeft gelegd. “Voor ons is corona een 'blessing in disguise' geweest. Dat gekke virus heeft iedereen in hun huis gedreven waardoor de focus van buiten naar binnen ging. Daar hebben wij baat bij gehad en zijn daarom vorig jaar enorm gegroeid.”
 

In 2019 behaalde Fest een omzet van drieënhalf miljoen euro en vorig jaar kwam deze uit rond de vier miljoen euro, vertelt Furnée. “We zitten voor dit jaar nu op de zes miljoen euro, maar verwachten op een omzet van acht miljoen uit te komen. Ons laatste kwartaal is altijd het sterkste. Mensen gaan dan natuurlijk naar binnen en hun huis weer inrichten.” 

 

Wereldwijde expansie

In februari vorig jaar had Fest drie brandstores, maar sprak Furnée de wens uit om daar vóór 2021 tien van te maken. Dat is niet gelukt. Wel kwam er in 2020 een vierde winkel bij in Antwerpen. “Dat contract hadden we al getekend voor de corona-uitbraak. Het was wel even spannend omdat we niet wisten of we de winkel ook officieel mochten openen.” Uiteindelijk opent Fest een maand later dan gepland in juni 2020 zijn vierde brandstore. 
 

En daar blijft het niet bij in België, eind november dit jaar staat namelijk een filiaal in Gent op de planning. Furnée pakt haar telefoon erbij en laat ons alvast wat foto’s zien van hoe de winkel eruit gaat zien. “Deze wordt driehonderd vierkante meter groot en is daarmee onze grootste winkel tot nu toe.” Naast Antwerpen en Gent staan er nog meer winkels op de planning bij onze zuiderburen, vertelt de oprichter. “We zouden graag naar Brussel willen, maar het uiteindelijke doel is om de hele wereld te veroveren. Maar wel stap voor stap. Ik wil niet in zeven sloten tegelijk lopen.”
 

Fest is op de achtergrond dan ook al druk bezig met de voorbereidingen om kleine stapjes buiten de Benelux te zetten. “Dan moet je denken aan Duitsland of Frankrijk.” Waar en wanneer precies zegt de oprichter niet. En buiten de Europese Unie? “Ik zou graag een keer in de Verenigde Staten een pop-upstore willen, zodat ik met een laag risico kan testen of het aanslaat. Als het niet werkt, dan is er geen man overboord. Eerst de focus op uitbreiding in Europa.”
 Een eigen fabriek

Naast fysieke uitbreidingsplannen kijkt Furnée ook naar het verbreden van de collectie. In een interview met Het Parool zei ze een tijd geleden dat het haar doel is dat klanten het hele huis in kunnen richten met Fest. “We zijn momenteel onderzoek aan het doen naar tuinmeubilair en druk bezig met het uitbreiden van onze lampencollectie. Een bed lijkt me ook heel leuk om in de collectie te hebben, alleen dat neemt veel vierkante meter van de winkel in beslag.”
 

Op lange termijn hoopt de oprichtster dus de wereld te veroveren met haar bedrijf. “Maar wel met een merk dat aan alle kanten klopt. Ik wil niet alleen een merk zijn met mooie producten, maar ook met een hoge kwaliteit en betaalbaar. Ook wil ik een van de beste werkgevers zijn, zodat mijn bedrijf een fijne plek is waar mensen kunnen werken en doorgroeien.” Daarnaast droomt Furnée ervan om een eigen fabriek in Nederland te hebben. “We produceren nu al heel veel in Nederland, dus waarom niet? Maar dan wel een fabriek waar het echt leuk is om te werken. Als dat kan, dan is voor mij de cirkel rond.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!