Waarom Green Friday steeds populairder wordt

Black Friday, een dag die lijkt te draaien om ‘kopen om het kopen’ ligt steeds meer onder vuur. Het duurzame alternatief, Green Friday, wint daarentegen terrein. "Hopelijk houden we dat vast", aldus Hans Geels, directeur van Dille & Kamille.

Black Friday staat bij menig retailer rood omcirkeld op de kalender als dé klapper van het jaar. Met flinke kortingen proberen winkels de consument te verleiden. Deze dag, die lijkt te draaien om ‘kopen om het kopen’ ligt echter steeds meer onder vuur. Het duurzame alternatief, Green Friday, wint daarentegen terrein. 


Op Black Friday koopt de consument doorgaans meer dan hij nodig heeft. De kortingen zijn verleidelijk, al helemaal met de feestdagen in het verschiet. Al deze impulsaankopen bij elkaar laten wereldwijd een flinke voetafdruk achter. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die alle bezorgbusjes uitstoten om al deze webshopbestellingen te bezorgen en hoe al die aankopen een beroep doen op natuurlijke grondstoffen.


Groenere planeet

Dat moet anders, vinden ze bij Trees for All. De stichting riep twee jaar terug Green Friday in het leven. Met dit initiatief wil het goede doel consumenten en organisaties aanmoedigen om op Black Friday niet over te gaan tot shoppen, maar te investeren in een groenere planeet. De eerste retailer die destijds meedeed, was Dille & Kamille. Twee jaar later doen zo’n 250 bedrijven mee, waarvan het merendeel retailers zijn. Onder meer Intratuin, My O My, Yoghurt Barn en Decathlon zijn aangehaakt.


“Toen Black Friday populair werd in Nederland, zijn we eerst gestart met oude voorraad voordelig verkopen”, vertelt Hans Geels, algemeen directeur van Dille & Kamille. De retailketen geeft nooit korting, maar wilde in deze vorm toch meedoen met de hype. “Het jaar erna hebben we een soort zolderuitverkoop gehouden. Pas toen viel het kwartje dat we er beter onze eigen invulling aan konden geven.”


De keuze voor Trees for All is voor Dille & Kamille een logische, de retailer werkte namelijk al met het goede doel samen. Voor elk draagtasje dat in de winkel wordt verkocht, draagt Dille & Kamille een deel aan Trees for All af.


“Al zou ik de omzet wel kunnen gebruiken, dan nog zou ik dezelfde keuze maken.”


De klant bij Dille & Kamille is niet verbaasd dat de retailer geen korting geeft op Black Friday. “Ik denk dat ze pas verrast zouden zijn als we wel met prijzen zouden stunten”, aldus Geels. Ook tijdens de coronacrisis wist de winkelketen een goed jaar te draaien, dus voor die extra omzet hoeft Dille & Kamille het niet te doen. “En al zou ik de omzet wel kunnen gebruiken, dan nog zou ik dezelfde keuze maken”, meent Geels. 


Vasthouden

De algemeen directeur verwacht dat Black Friday dit jaar iets in populariteit zal afnemen. “Of is de wens de vader van de gedachte”, zegt hij met een glimlach. Massaconsumptie en het doen van impulsaankopen passen volgens Geels niet meer in de huidige maatschappij. “Hopelijk zijn steeds meer consumenten zich daarvan bewust en houden ze die bewustwording ook vast.”


Net als bij Dille & Kamille is ook Intratuin van mening dat Black Friday niet past in hun propositie. “We willen de klant verder helpen met het vergroenen van zijn leefomgeving”, zegt Lobke Samallo, manager formule en communicatie bij Intratuin. Overmatig consumeren gaat daar niet mee samen. Het koopjesfestijn valt daarnaast samen met de aanloop naar kerst, een belangrijke commerciële periode voor het tuincentrum. “Black Friday past daar niet goed tussen.”


Negatieve sfeer

De laatste jaren zette Samallo nog meer vraagtekens bij Black Friday. “De winkels moesten dicht vorig jaar en het is de vraag hoe echt de aanbiedingen daadwerkelijk zijn.” Toen wist de retailer zeker dat het zich daar niet aan wilde verbinden. “Het begon een negatief sfeertje te krijgen.”


Intratuin heeft ervoor gekozen om zich bij Green Friday aan te sluiten, omdat het past bij de groene propositie van de organisatie. “De Green Friday-beweging wordt steeds groter en gaat ook internationaal, dat maakt het ook voor onze Belgische en Duitse vestigingen mogelijk om aan te sluiten.”


Bron: Intratuin


De campagne van Trees for All is dit jaar drieledig. “Alle bedrijven gaan ‘op groen’”, legt Joly Bogers, relatiemanager bij Trees for All, uit. Online en offline kleuren alle deelnemers hun logo’s, etalages en social media groen.


“Daarnaast bieden de aangehaakte bedrijven geen Black Friday-deals aan en tot slot is het de bedoeling dat ze het planten van bomen gaan stimuleren. Maar daar zijn ze vrij in.” Een retailer kan een deel van de dagomzet doneren aan Trees for All of samen met klanten bomen gaan planten, daar mag de deelnemer zelf een invulling aan geven.

 

Niet iedereen doet mee

Trees for All vraagt retailers zelf of ze aan het initiatief willen meedoen maar ook weten steeds meer organisaties de stichting zelf te vinden. “We hebben allerlei bedrijven gesproken, van groot tot klein. Niet iedereen doet direct mee”, vertelt Bogers. “Vaak vinden retailers het een mooi gebaar, maar kunnen ze de omzet niet missen of staat er al een Black Friday-campagne klaar. Dan vragen ze of we volgend jaar terug willen komen.”


Afgelopen twee jaar zijn met name de niet-essentiële winkels hard geraakt door de coronacrisis. Zou dat ondernemers ook tegenhouden om zich bij Green Friday aan te sluiten? De extra omzet die met Black Friday gedraaid wordt, kunnen ze hoogstwaarschijnlijk goed gebruiken. “Dat zou kunnen”, meent Bogers. “Aan de andere kant heeft de coronapandemie de mens bewuster gemaakt over onze impact op de aarde. Voor veel retailers was het een moment van bezinning: ‘Wat wil ik met mijn business?’ Zo komen ze uiteindelijk bij ons terecht.”


"De coronapandemie heeft retailers bewuster gemaakt over de impact op de aarde."


“Het uiteindelijke doel dit jaar is dat we 50 duizend bomen willen planten”, vertelt Bogers. Vorig jaar waren dat er nog tienduizend. Voor de langere termijn heeft de stichting een diepgaander doel. Waar Black Friday draait om consumeren, is Green Friday de tegenbeweging die gaat om bewust, minder en duurzamer kopen, aldus Bogers. “De bewustwording over de impact van ons consumentengedrag willen we vergroten. Het zou het mooist zijn als Green Friday Black Friday uiteindelijk vervangt.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!