RetailTrends belt iedere week met een expert over een opvallende actuele ontwikkeling. Deze keer een speciale editie in het kader van Internationale Vrouwendag. Diversiteitsexpert Bouchra Talidi en hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering Janka Stoker over de positie van vrouwen in de retailtop.


Grote Nederlandse retailers als HEMA, bol.com en Action hebben sinds kort een vrouw als ceo. Wat zegt dit over de positie van vrouwen in de retailtop? 

Talidi: “Dit is opvallend, maar tegelijkertijd is dat het bewijs dat we er nog lang niet zijn. Zolang het ons opvalt dat er een vrouw op een toppositie komt, is het immers nog geen gemeengoed. De weinige vrouwelijke bestuurders die er dan wel zijn hebben dan ook een belangrijke functie als rolmodel. Zij kunnen zaadjes planten in de hoofden van jonge meiden en starters op de arbeidsmarkt: ‘Hé, zoiets zou ik ook kunnen!’”


Is dit een opmaat naar meer?

Stoker: “Binnen organisaties is meer commitment om vrouwen in topfuncties te benoemen. Daarnaast kan bij beursgenoteerde bedrijven meespelen dat er vanaf dit...