Hoeveel water heeft mijn krulvaren nodig? Waar staat mijn bamboeplant het liefst? De webshop en app van Plantsome geven antwoord op al je plantvragen. En je kunt er je favoriete groene vriend bestellen en thuis laten bezorgen. Met de missie ‘het hebben en verzorgen van planten voor de klant zo gemakkelijk mogelijk maken’, tovert oprichter Axel Persoon met Plantsome elke huiskamer om tot een urban jungle.

Het idee voor Plantsome ontstond zo’n vijf jaar geleden. Persoon, zoon van een kweker in het Zuid-Hollandse Honselersdijk, wilde niet in het bedrijf van zijn vader werken. Daarom koos hij voor een studie ondernemerschap in Rotterdam. “Een docent vertelde me dat je als ondernemer iets moet doen waarvan je meer verstand hebt dan de mensen om je heen. Voor mij waren dat toch wel planten. Zo is Plantsome ontstaan”, vertelt Persoon. 

In de app kunnen klanten hun planten registreren. Heeft een exemplaar water nodig, dan krijg je een melding op je telefoon. Zo moet de app de verzorging gemakkelijker maken. De applicatie helpt nu alleen bij de verzorging, maar met de volgende update wordt de app meer een leerplatform. “Klanten kunnen dan een kleine cursus volgen om hun plant te helpen. We willen dat de app een bron van informatie wordt om jezelf te ontwikkelen en ook een plek om nieuwe planten te ontdekken.” In de toekomst kunnen klanten in de app ook hun favorieten bestellen. 


'En toen belandde ik toch in de plantenwereld'


Bij Plantsome hebben de items geen moeilijke Latijnse namen, maar heten ze Marco of Bella. “Soms weten we een leuk verband te leggen, zoals hangplanten die we ‘De Hangjeugd van Tegenwoordig’ noemen, maar soms heet een plant ook gewoon Guus”, vertelt Persoon. De naam van het type wordt op een stekertje geschreven en erbij gevoegd. Zo blijft het een Plantsome-plant, ook als ‘ie eenmaal uitgepakt en wel thuis staat. 

Het concept past goed in de huidige samenleving, waar urban jungles als paddenstoelen uit de grond schieten. Waar iemand eerder nog twee of drie planten had, zijn dat er inmiddels een stuk of tien. “Daarnaast is er een groei in de groep die steeds meer online koopt. Daar spelen wij op in.” 

Plantsome verkocht in 2018 23 duizend planten. Voor dit jaar stond het doel op zeventigduizend planten, maar Persoon denkt dat niet te halen. “De eerste paar maanden groeiden we minder hard dan gehoopt. De markt is aan het veranderen en er staan grote jongens op. Bol.com draaide onlangs nog een campagne voor zijn assortiment kamerplanten. Misschien is het daarom lastiger geworden. Dat zijn we aan het uitzoeken.” Het doel is bijgesteld naar vijftigduizend planten, maar ook dat zou een ruime verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Het plan voor volgend jaar? De grens over. Duitsland staat als eerste op het lijstje. “Het gaat mij nooit goed genoeg. We willen altijd harder groeien.”


Plantsome en de andere RetailRookies pitchen hun concept op 12 september tijdens het Retail & Brands Festival. Een vakjury, onder voorzitterschap van hoofdsponsor ABN AMRO, kiest vervolgens wie van hen zich RetailRookie of the Year 2019-2020 mag noemen. Wil je erbij zijn? Koop dan hier je tickets.