In de RetailTrends-rubriek Selfie beantwoordt een retailer een aantal vragen die een beeld geven van de persoon achter de onderneming. Dit keer is Saskia Egas Reparaz aan het woord. Sinds 2018 staat ze aan het roer bij Etos en binnenkort neemt ze het stokje over van Tjeerd Jegen als ceo van HEMA. 

Wie: Saskia Egas Reparaz (47)
Wat: nu ceo Etos, straks ceo HEMA
Ook: Ajax-fan, houdt van winnen
 

Wat was de kleine Saskia voor meisje?
“Ik was vrolijk en extravert. Ik had veel verschillende vriendjes en vriendinnetjes en nam de groep graag op sleeptouw om iets te ondernemen. Ik was sportief, zat op voetbal en droeg het liefst spijkerbroeken. Ik was best fanatiek, ook als het om schoolprestaties ging. Mijn ouders moesten me weleens afremmen. Winnen en sporten doe ik nog steeds graag, trouwens.” 

Welke sport doe je?
“Ik sta twee keer in de week om zeven uur ’s ochtends in de sportschool. Gelukkig ben ik een ochtendmens! Ik doe dan een bootcamptraining met een goede vriendin. Ik heb ook een tijd geroeid en ik ging er regelmatig met de racefiets op uit.”

Je hebt een opvallende achternaam. Waar komt die vandaan?
“Mijn vader is geboren in Spanje. Toen hij voor Philips ging werken, is hij naar Nederland geëmigreerd. Daar ontmoette hij mijn moeder en hij is nooit meer weggegaan. Na mijn huwelijk heb ik mijn eigen achternaam gehouden. Die wilde ik niet opgeven, het is een deel van mijn identiteit.” 

Noem iets waarvan je denkt: ‘Ik kan niet geloven dat ik dat ooit gedaan heb.’ 
“Op mijn achttiende heb ik een freshman year gevolgd in San Francisco. Ik deed een major economie en kon daarnaast verschillende vakken kiezen die me aanspraken. Het was dus erg breed en dat is het mooie van het onderwijssysteem in de VS. In dat jaar woonde ik op de campus en ben ik naar Hawaï en Japan gereisd. Stuk voor stuk geweldige ervaringen. Eenmaal thuis hoorde ik dat mijn ouders allebei heel hard hebben gehuild toen ze me op het vliegtuig hadden gezet. Nu ik zelf kinderen heb, begrijp ik dat steeds beter. Mooi dat ze me die ervaring toch gunden en me het vertrouwen gaven om dit te doen.”

 

'Ik was best fanatiek qua schoolprestaties, mijn ouders moesten me weleens afremmen'

 

Op LinkedIn geef je aan dat je een moeder, een vrouw en een professional bent ‘en ook in die volgorde’. Vertel daar eens wat meer over.
“Het bewaken van de balans tussen die drie rollen is voor veel werkende vrouwen een thema. Ze zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verweven. We hebben twee dochters en een zoon en ik kies altijd voor een professionele rol waarin ik kan bijdragen vanuit mijn rol als moeder en vrouw. Bij Albert Heijn zat ‘m dat bijvoorbeeld in het communiceren over het verlagen van het suikergehalte in producten, bij Etos in onze ‘Lekker in je vel-campagne’ waarin het gaat over je goed voelen. Over het algemeen is mijn balans goed, gelukkig. Daarin heb ik wel moeten groeien.”

Hoe bedoel je dat?
“Ik heb geleerd dat mijn norm over bijvoorbeeld mijn carrière anders mag zijn dan die van andere moeders en echtgenotes. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om genoeg ruimte te pakken voor mezelf en dat onze kids dat ook zien. Ik sport, ga uit eten met mijn man en doe leuke dingen met vriendinnen. Zoals ik mijn leven nu heb ingericht, versterken deze drie onderdelen van wie ik ben elkaar. Dat is fijn, want zo kan ik me continu blijven ontwikkelen.”  

Ontwikkeling is een belangrijk thema voor je. Je daagt graag de status quo uit, zei je eens. Waarom?
“Ik vind dat ik de wereld beter moet achterlaten dan hij was toen ik begon. Daarvoor moet ik de talenten inzetten die ik heb gekregen. Daarom moet ik mezelf blijven heruitvinden. Verstillen in de zin van reflecteren is an sich goed, maar als je stilstaat en dingen op dezelfde manier blijft doen leidt dat achteruitgang.” 

Je bent groot Ajax-fan. Hoe blijf je in deze coronatijd verbonden met je cluppie?
“Het is afzien! We hebben altijd een seizoenskaart maar de wedstrijden bijwonen zit er nu even niet in. Jammer, want het was echt een gezinsmoment. We hebben een abonnement op Fox Sports genomen om de wedstrijden toch te kunnen zien. Onze zoon volgt alles wat er gebeurt op voetbalgebied en hij praat ons bij over de laatste ontwikkelingen.” 

Zou het meisje dat je was trots zijn op de vrouw die je bent geworden?
“Dat vind ik moeilijk om te beantwoorden. Het meisje Saskia zou willen dat de vrouw Saskia gewoon happy is, lekker in haar vel zit en iets goeds kan doen voor de wereld. Dat lukt gelukkig. Ik woon met mijn lieve man en kinderen in een fijn huis, we voelen ons verbonden met elkaar. Dat is het allerbelangrijkst. Uiteindelijk zijn onze persoonlijke relaties de essentie waar alles om draait.”