Voor BoekenVoordeel valt na 37 jaar het doek. Het familiebedrijf, opgericht door Willem Rozendaal, kan de schuldenlast die de coronacrisis met zich meebrengt niet het hoofd bieden. RetailTrends spreekt met Wim Rozendaal (de zoon van) over hoe het zover kwam.

Voor BoekenVoordeel valt na 37 jaar het doek. Het familiebedrijf, opgericht door Willem Rozendaal, kan de schuldenlast die de coronacrisis met zich meebrengt niet het hoofd bieden. RetailTrends spreekt met Wim Rozendaal (de zoon van en hoofd IT en internet bij het bedrijf) over hoe het zover kwam.


Dat het lange tijd lastig is geweest voor BoekenVoordeel is geen geheim. De discountformule, waar je terechtkunt voor een boek, cadeau of hobbyproduct, vond het moeilijk om na de kredietcrisis weer op te krabbelen. Het bedrijf, met nu nog 86 winkels in Nederland en 27 in België, leed jarenlang verlies, maar wist naar eigen zeggen vanaf ongeveer 2018 het tij te keren en weer een klein plusje te draaien. Uit de cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt BoekenVoordeel dat jaar een winst(je) van ruim 72 duizend euro neer te zetten tegen een bruto-bedrijfsresultaat van 21 miljoen euro.


De stijgende lijn was onder meer te verklaren door enkele aanpassingen die de discounter in zijn formule had doorgevoerd, onder meer op het gebied van assortiment en kostenbesparingen. De winst- en verliesrekening over 2019 ontbreekt op de website van de KvK, maar volgens Rozendaal is dat geen reden tot zorg. Het is juist het moment dat het goed ging met de discounter. “Het was vanaf 2018 overtuigend beter en die groei wisten we ook in 2019 vast te houden. De aanpassingen in de formule die we in 2018 al hadden doorgevoerd, wierpen hun vruchten af. De eerste twee maanden van 2020 draaiden we ook weer beter dan in 2019. En toen kwam corona.”


BoekenVoordeel had bij aanvang van de coronacrisis niet genoeg vet op de botten om de groei die in 2018 is ingezet vast te houden. “Dat is het probleem. Ik ben bang dat er heel veel andere retailers ook onder te lijden krijgen. Zolang de kosten, die niet gering zijn met zoveel winkels, doorlopen en de opbrengsten er niet zijn wordt het lastig.” Hoeveel schuld BoekenVoordeel intussen heeft opgebouwd, wil Rozendaal niet zeggen. “Ik weet niet of dat gepast is momenteel.”


Te laat gemoderniseerd?
Wie de winkels van BoekenVoordeel kent, zou kunnen stellen dat de retailer het daar heeft laten liggen. De winkels zijn op zijn zachtst gezegd wat gedateerd en passen niet meer in het huidige winkellandschap. Toch wijt Rozendaal het faillissement daar niet aan. “Intern zijn daar best veel gesprekken over geweest. Ik was voorstander van het moderniseren van onze winkels. Alleen in de praktijk bleek het aanpassen van de filialen niet veel uit te maken”, meent Rozendaal. Aan de ene kant doordat je met het vernieuwen van de winkels niet de lage prijzen kunt garanderen. Aan de andere kant door de uitstraling. “Klanten willen verrast worden in onze winkels. Dat betekent dat we niet alles overzichtelijk moeten presenteren. Dat is ook uit onderzoek gebleken.”


Afgelopen maandag besloot BoekenVoordeel faillissement aan te vragen en direct de webshop te sluiten. De winkels zijn wel open. Doordat in Nederland winkelen op afspraak nog steeds geldt, lijkt het logischer om de webshop open te houden en zo voor een breder publiek toegankelijk te zijn. “Het is dubbel”, legt Rozendaal uit. “Door de webshop te sluiten, proberen we het aantal mensen dat we duperen zoveel mogelijk te beperken. De curator bepaalt na het faillissement namelijk of betrokken partijen betaald gaan worden.”


Als BoekenVoordeel nu online nog een bestelling aanneemt en de curator beslist om zijn vervoerder niet meer te betalen, dan kan deze ook niet uitleveren. “Dat was voor ons de overweging om de website maandagochtend direct dicht te zetten.” In de winkels rekenen klanten zelf hun producten af, waardoor ze direct verzekerd zijn van hun spullen, aldus Rozendaal. 


België 'op poten'
De 27 Belgische winkels zijn uitgesloten van het faillissement, simpelweg omdat deze onder een andere bv vallen. Met de vestigingen bij onze zuiderburen loopt het inmiddels ook iets minder, aangezien in België de winkels door corona nu ook dicht zijn. “De boekhandels vallen daar als essentiële winkels wel buiten, maar toch mis je de loop in het centrum. Zodra alle winkels weer volledig open zijn, gaan we ervanuit dat ook de BoekenVoordeel-filialen daar weer op poten komen.”


Voor het verdere verloop van het faillissement is nog veel niet duidelijk. De curator onderzoekt momenteel de vervolgstappen. Zo weet Rozendaal ook nog niet wat er met Free Record Shop gebeurt, wat BoekenVoordeel in 2014 overnam. “Het was een belangrijk onderdeel van onze winkels voor de verkoop van dvd’s en bluray’s. Een grote klantenschare die daarin geïnteresseerd was.”


Ook weet Rozendaal nog niet of het mogelijk is dat BoekenVoordeel onder de huidige eigenaar een doorstart vindt. “Dat is allemaal aan de curator nu. Heel veel is niet duidelijk. Het is een schaduwwereld waar ik op dit moment in verkeer. Eerst moet er besluit genomen worden over de winkels en de webshop, daar wachten we nu op.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!