Het dubbele gevoel bij de overname van Kleertjes.com

Kleertjes.com komt in handen van Wehkamp-eigenaar RFS Holland Holding. Een overname met gemengde gevoelens voor ceo Siad Awwad. “Ik ga het schip met weemoed verlaten. Maar ik draag met trots het stokje over.”

Kleertjes.com komt in handen van Wehkamp-eigenaar RFS Holland Holding. Een overname met gemengde gevoelens voor ceo Siad Awwad. “Ik ga het schip met weemoed verlaten. Maar ik draag met trots het stokje over.”


Kleertjes.com is in 2003 opgericht door de Achterhoekse Claudia Willemsen. Een drukbezette moeder en zakenvrouw die in Nederland een goede webshop met kinderkleding miste. Het idee sloeg aan. Kleertjes.com, begonnen op de zolderkamer in Doetinchem, groeide uit tot de grootste online winkel in merkkleding en schoenen voor baby's en kinderen.


In 2010 verkocht Willemsen driekwart van de aandelen aan twee investeringsmaatschappijen. Nu, elf jaar later, is het tijd voor een nieuwe stap. Alle aandelen, ook die van Willemsen – die geen operationele rol meer had – gaan naar Wehkamp. Ceo Siad Awwad, die sinds april 2013 de scepter zwaait bij de kinderkledingshop, is trots.


“Als je overgenomen moet of wilt worden, dan is Wehkamp wel een van de toppartijen in Nederland waar je graag bij wilt horen”, vindt hij. “Zij hebben een heel mooie move gemaakt van postorder- naar een onlinebedrijf. En ze zijn daar goed in, met een omzet van 730 miljoen euro.”


Flinke groei
Onder zijn leiding heeft Kleertjes.com een flinke groei doorgemaakt. “Er staat nu een bedrijf met een consumentenomzet van zo'n negentig miljoen eind dit jaar. Toen ik binnenkwam was dat vijftien.”


Awwad, die eerder bij WE Fashion en Mexx werkte, spreekt van een 'heel lange reis'. “Zo hebben we in het begin een replatforming gedaan. Ook hebben we onze propositie verbeterd. Toen ik kwam, was er pas gratis verzending vanaf 250 euro. Dat is nu vanaf 49 euro. Ook hebben we gratis retourneren geïntroduceerd.”


Ook is flink aan de naamsbekendheid gewerkt. “Vijf jaar geleden wist niemand wie kleertjes.com was. Vandaag zijn we nummer 1 top-of-mind.” Oftewel: vraag iemand waar je online kinderkleding kunt kopen en de naam Kleertjes.com wordt spontaan het vaakst genoemd. “Vóór spelers als Wehkamp, Zalando of H&M.”


Verhuizing
De groei zorgde ervoor dat Kleertjes.com begin vorig jaar van Doetinchem naar 's-Heerenberg verhuisde. “Daar hebben we een nieuw logistiek centrum neergezet. Half geautomatiseerd.” Er werken zo'n 375 mensen. Het kantoor in Hilversum, waar sinds 2014 de afdelingen marketing en inkoop zitten, heeft ongeveer vijftig medewerkers.


“Het was een mooie zet om naar de Randstad te gaan. Daar kun je toch betere mensen vinden op het gebied van e-commerce, SEA en SEO. Mensen waren vaak ook niet bereid om naar Doetinchem te rijden.”


Latere besteltijden
Awwad denkt dat klanten nog niet meteen iets van de overname zullen merken. Zo moeten eerst allerlei systemen worden geïntegreerd. Maar op termijn zullen er latere besteltijden komen. “Van 'voor 22.30 uur besteld, morgen in huis' gaan we naar 'voor 23.59 uur besteld, morgen in huis'. Dat is toch anderhalf uur en dat gaat ook omzetgroei opleveren.”


Ook het assortiment zal worden uitgebreid. “Kleertjes.com wil hét kinderwarenhuis van Nederland worden. We verkopen natuurlijk mode en schoenen, maar we zijn ook begonnen met speelgoed. We willen het hele assortiment voor kinderen aanbieden. Denk aan kinderwagens, Maxi-Cosi's, kinderkamers en nog een beter aanbod aan speelgoed.”


Geen twee directeuren op een schip
Maar wat het precies wordt, is nog even afwachten. Awwad: “Ik zal er niet bij zijn. Ik ga de onderneming verlaten.”


Was dat zijn eigen keus? “Wehkamp heeft een eigen management. En als je zo'n overname doet, dan wil je daar ook verantwoordelijk voor zijn. Je hebt geen twee directeuren op een schip nodig, zo is dat dan. Het is vaak zo bij dit soort strategische overnames dat de ceo van de kleinere partij moet gaan.”


De overname zorgt dan ook voor gemengde gevoelens, erkent Awwad. “Ik ben heel trots. Ik vind Wehkamp echt een heel mooie partij om door overgenomen te worden. En Kleertjes.com is een fantastisch bedrijf. Ik heb er mede aan gebouwd om het groot te maken. En ik zag nog heel veel kansen voor de toekomst. Dus, ja, ik ga zeker met weemoed het schip verlaten. Maar ik draag met trots het stokje over. Maar het is heel dubbel, dat klopt.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!