Black Friday staat bij menig retailer rood omcirkeld op de kalender als dé klapper van het jaar. Met flinke kortingen proberen winkels de consument te verleiden. Deze dag, die lijkt te draaien om ‘kopen om het kopen’ ligt echter steeds meer onder vuur. Het duurzame alternatief, Green Friday, wint daarentegen terrein. 


Op Black Friday koopt de consument doorgaans meer dan hij nodig heeft. De kortingen zijn verleidelijk, al helemaal met de feestdagen in het verschiet. Al deze impulsaankopen bij elkaar laten wereldwijd een flinke voetafdruk achter. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die alle bezorgbusjes uitstoten om al deze webshopbestellingen te bezorgen en hoe al die aankopen een beroep doen op natuurlijke grondstoffen.


Groenere planeet

Dat moet anders, vinden ze bij Trees for All. De stichting riep twee jaar terug Green Friday in het leven. Met dit initiatief wil het goede doel consumenten en organisaties aanmoedigen om op Black Friday niet over te gaan tot shoppen, maar te investeren in een groenere planeet. De eerste retailer die destijds meedeed,...