Marta Ortega Pérez is vanaf komend voorjaar de nieuwe bestuursvoorzitter van Inditex. Met de benoeming van de dochter van Amancio Ortega krijgt de oprichtersfamilie het concern achter Zara - na zeventien jaar ‘externe’ leiding – weer strakker in handen.


Amancio Ortega en zijn toenmalige vrouw Rosalía Mera Goyenechea beginnen in 1975 hun eerste Zara-winkel in het Spaanse La Coruña. Dat is het startpunt van wat zou uitgroeien tot het grootste modeconcern ter wereld: Inditex. Naast Zara vallen merken als Bershka, Pull&Bear, Stradivarius en Massimo Dutti onder de groep. De jaaromzet bedraagt meer dan twintig miljard euro.


Naast de schaalgrootte is er in die 45 jaar wel meer veranderd bij het Spaanse familiebedrijf. Amancio Ortega, 85 inmiddels, heeft de leiding al jaren geleden overgedragen. Mensen buiten de familie krijgen de touwtjes in handen: Pablo Isla is tussen 2005 en 2019 ceo en vanaf 2011 tevens bestuursvoorzitter. In 2019 draagt hij de ceo-rol over aan Carlos Crespo, terwijl hij zelf zijn voorzittersrol behoudt.


De nieuwe ceo Óscar García...