“Bezoek Helsinki. Prachtige stad. Prachtige waterrijke omgeving. Maar ook alleen al vanuit retailperspectief meer dan de moeite waard.” Deze oproep doet retailonderzoeker Hans van Tellingen. De Finse hoofdstad heeft veel te bieden, waaronder een aantal winkelcentra van hoog niveau.


Voor het eerst sinds 2019 stond er onlangs een studietrip van Kern (de nieuwe naam voor de Nederlandse Raad Winkelcentra) op het programma. De reis ging naar Helsinki. Een prachtige stad aan de Finse Golf. Op het kantelpunt van Scandinavië en oostelijk Europa. Een rijke stad. Een waterrijke stad. En een stad met een historie die een moeizame relatie met het grootste buurland Rusland blootlegt. De retail is echter tiptop in orde. Net als de horeca.


Hier volgt het verslag over de stad waar het ook ’s nachts nauwelijks donker wordt in hartje zomer. Tot groot genoegen van de uitgaanssector, die hier dan ook goede zaken doet in dit jaargetijde.


Na een boeiende presentatie van de Finse Raad Winkelcentra was de eerste dag er een van de grootschalige retailontwikkelingen in de buitenwijken en de voorsteden.
 

Iso Omena: 85.000 m2 winkelplezier

Om te beginnen met Iso Omena. Gelegen in Espoo, even ten westen van Helsinki. Het betreft 85 duizend vierkante meters aan winkelplezier. Iso Omena is onlangs fors uitgebreid. Kent tegen de 20 miljoen bezoekers per jaar. En zal in 2022 een jaaromzet van tegen de 400 miljoen euro behalen. De mall (want dat is het) is van de Scandinavische eigenaar (oorspronkelijk Finse) eigenaar Citycon.

Iso Omena

Iso Omena is volgens velen de beste mall van Scandinavië. Al denk ik dat de titel gedeeld zal moeten worden met The Mall of Scandinavia (Solna, bij Stockholm) van Unibail Rodamco Westfield. Hoe het ook zij, in ieder geval een ‘must visit’ voor als u in (de buurt van) Helsinki bent.


Speciale vermelding betreft de functiemenging, waarbij zaken als bibliotheken, gezondheidscentra en stadsdeelkantoren als trekker fungeren. Dit is een integraal onderdeel van de Citycon-strategie om centra te positoneren als community centers / stadscentra. Vanwege de strenge en lange winters zijn binnenruimten populair.


Lippulaiva: een stevig stadsdeelcentrum

Vervolgens ging de reis naar Lippulaiva. Volgens opgave een gloednieuw ‘wijk’winkelcentrum. Maar met 45 duizend vierkante meter, bijna zes miljoen bezoekers per jaar en een jaaromzet van 120 miljoen in mijn optiek een stevig stadsdeelcentrum. Of een kleine mall. Niets mis mee. Mijn favoriete winkel betrof de Prisma. Een hypermarkt van hoog niveau, met ook veel niet-dagelijkse goederen. Het was een (luxe) Albert Heijn, Blokker, Action, Intertoys en HEMA ineen. Uitstekend.

Lippulaiva

Hierna werd Mall of Tripla aangedaan. Niet de mooiste mall van Finland, maar wel die met de meeste bezoekers. Zo’n 25 miljoen per jaar. De jaaromzet is echter lager dan die van Iso Omena. Op ‘high traffic locaties’ als deze, liggen de gemiddelde bestedingen vaak wat lager. Er moeten mensen immers de trein halen. Al is een jaaromzet van 250 miljoen natuurlijk niet verkeerd. Het is een prima mall van 86 duizend vierkante meter. Maar een beetje ‘ongedefinieerd’ qua sfeer.


De binnenstadsretail kwam aan de beurt op de tweede dag. De Vanha Kauppahalli is dé markthal van Helsinki. Al sinds 1889. Een waar retailmonument.
 

Pareltjes in Pohjoisesplanadi

De winkelstraat Pohjoisesplanadi is er een om in te lijsten. Met vele internationale en nationale pareltjes aan winkels.


Citycenter, Kämp Galleria en Forum zijn binnenstadscentra waar ik niet zo heel warm van werd. De eerste was nogal ‘middle of the road’. Het tweede centrum was zeer modisch van karakter. En het derde centrum was oké. Maar dat is het dan ook.

Kammpi

Winkelcentrum Kamppi is echter een grote aanrader. Met vijf verdiepingen een uitdaging naar Nederlandse maatstaven, maar dat lijkt hier geen opgeld te doen. Alle verdiepingen functioneren uitstekend. De vijfde verdieping is een food court dat het goed doet. En de vierde verdieping betreft een Muji. Een Japanse keten die maar niet, helaas, naar Nederland wil komen.


Kamppi is dan ook mijn favoriete centrum in de binnenstad van Helsinki. Dat geldt ook voor de Finnen zelf. Met 18 miljoen bezoekers per jaar en een jaaromzet van 154 miljoen op een metrage van 32 duizend vierkante meter zijn de cijfers dik in orde.

Stockmann

Mijn persoonlijke favoriet in de binnenstad betrof het warenhuis Stockmann. Sinds 1860 is dit hét warenhuis van Helsinki en Finland. En de nummer 5 van geheel Europa. Hier snappen ‘ze’ retail. Dat blijkt uit alles. Qua presentatie. Qua sfeer. Qua omzet. En de supermarkt in de kelder, Herkku, is een genot voor alle zintuigen.


Voor veel mensen zijn Finland en Helsinki een enigma. Niet nodig. Het land en de stad zijn grote aanraders. En al helemaal vanuit retailperspectief.