Column: 's Werelds meest essentiële winkel

De vraag van deze week: wat is een essentiële winkel en wat niet? Onze columnist Hans Verstraaten hoeft daar niet lang over na te denken. Voor hem staat er een winkel met stip op één.

Wat is eigenlijk een essentiële winkel? Wat mij betreft: het filiaal van Hermès gevestigd aan de rue de Sèvres nummertje 17 op de Parijse linkeroever in de wereldberoemde wijk Saint-Germain-des-Prés. Wat een winkel! Wat een design! De mooiste winkel die ik ken en daarom voor mij de meest essentiële winkel in de hele wereld ook al verkopen ze er geen groenten en brood maar alleen maar peperdure Hermès-spullekes. Het is gevestigd in een voormalig art deco-zwembad waar ooit tout Paris zwom en lag en zat, echt een schitterend gebouw.

Het design is van Denis Montel die al een kwart eeuw verantwoordelijk is voor alle buiten- en binnenkanten van alle Hermès-winkels wereldwijd. Er staan geweldige mooie houten bouwsels van negen meter hoog, ze lijken wel te zweven, er komt licht van boven binnen, bijna hemels licht, en het zwembad zelf is voorzien van een fijn, subtiel kleurenpalet en het plafond geeft door middel van speciale belichting het effect van watergolven.

Een interieur dat elegant beweegt. Een flink deel van het art deco-decor is behouden. En echt over elk detail is nagedacht en alles is zéér licht gehouden. De trapleuningen van gebogen hout zijn kunstwerken op zich. Ook opmerkelijk: het accent ligt nou juist niet op de peperdure Hèrmes-spullekes, die liggen en hangen er wel uiteraard – het oogt wel uit als een kunstwerk, maar het is en blijft een winkel – maar ze vallen nauwelijks op. Het is de allermooiste winkel die ik ken en om die reden de meest essentiële. Ga er maar heen als we weer in het oude normaal zijn gearriveerd. 


 

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!