Na tien jaar onder de vleugels van de Britse Selfridges Group maakt de Bijenkorf zich op voor een nieuwe eigenaar. Daardoor staat de toekomst van het Nederlandse warenhuis voor de zoveelste keer in zijn 151-jarig bestaan op losse schroeven. “Jammer en zonde”, zegt oud-ceo van de Bijenkorf, Jan Kessels, erover tegen RetailTrends. 


De Bijenkorf komt in 2011 in handen van de Canadese familie Weston. De familie, met Galen Weston aan het hoofd, heeft dan ook al de Britse warenhuisketen Selfridges in zijn portefeuille, evenals het Ierse Brown Thomas. In 2015 wordt daar nog warenhuis Arnotts aan toegevoegd.


Hoewel de familie Weston in Canada woont, had met name Galen een sterke binding met West-Europa. De pater familias overleed in april dit jaar. Zijn zoon en dochter Galen (junior) en Alannah hebben niet dezelfde bevlogenheid als hun vader en volgens Kessels is het niet zo verrassend dat de familie daarom naar het portfolio kijkt. Het is lastig om op afstand een bedrijf door een crisis heen te loodsen. “Ik had alleen gedacht en gehoopt dat zij er voor langere tijd in zouden zitten.” 

...