'Nieuwe eigenaar van de Bijenkorf voelt als thuiskomen'

Het moederbedrijf van onder meer de Bijenkorf is waarschijnlijk verkocht. Het warenhuisconcern komt in handen van de Thaise Central Group, dat eveneens het Duitse KaDeWe en Italiaanse Rinascente in zijn portefeuille heeft. “Dat is goed nieuws”, zegt oud-ceo van de Bijenkorf, Jan Kessels.

De familie Weston heeft een koper gevonden voor Selfridges Group, het moederbedrijf van onder meer de Bijenkorf. Het warenhuisconcern zou verkocht zijn aan het Thaise Central Group, dat eveneens het Duitse KaDeWe en Italiaanse Rinascente in zijn portefeuille heeft. “Dat is goed nieuws”, zegt oud-ceo van de Bijenkorf, Jan Kessels, erover tegen RetailTrends. 


Central Group is een conglomeraat. Naast enkele luxewarenhuizen bezit het bedrijf ook winkels en winkelcentra, vastgoed, hotels en restaurants.


Is de Bijenkorf bij de Central Group in goede handen?
“Ja, dat denk ik wel. Naast dat ze er voor de langere termijn in gaan, zijn ze ook een retailgroep waar al een aantal warenhuizen in Europa in zitten. Dat versterkt elkaar alleen maar. Ik weet niet hoeveel synergie er uit die samenwerking komt. Internationaal met elkaar samenwerken blijft natuurlijk ingewikkeld, dat bleek ook wel met Selfridges. Het is in ieder geval een goede zaak dat de Bijenkorf bij een strategische en niet een financiële partij terechtkomt. 


Op welke manier zullen de warenhuizen elkaar versterken?
“Er zijn allerlei synergieën te vinden. Je hebt natuurlijk de topwarenhuizen zoals Selfridges en het KaDeWe. Je hebt Rinascente, wat kan helpen bij de Italiaanse merken. En er is een oude bekende in de groep waar de Bijenkorf in het verleden veel mee samen heeft gewerkt: het Zwitserse Globus. Dat is een warenhuis dat sprekend lijkt op de Bijenkorf qua omgeving en benadering. Wat dat betreft denk ik dat het een soort thuiskomen is.”


Central Group heeft het KaDeWe onlangs flink gerenoveerd. Staan dergelijke veranderingen de Bijenkorf te wachten?
“De winkels van de Bijenkorf zien er allemaal behoorlijk up-to-date uit. En ze hebben laten zien dat ze het ook zo willen houden. Dus wat dat betreft denk ik niet dat er veel verandert, al moet er natuurlijk continu vernieuwd worden om bij te blijven. Zo’n verbouwing van KaDeWe toont wel aan dat Central Group bereid is om er geld in te steken.”


'Veel betere mensen in Europa dan Vittorio Radice zijn er niet'


Central Group heeft een brede portefeuille, met ook vastgoed, hotels en restaurants. Krijgt de Bijenkorf daar wel voldoende aandacht?
“Ik zie niet in waarom niet. Ongetwijfeld heeft een conglomeraat deelholdingen met eigen directies. Er is zeker een directie die zich bezighoudt met de Europese warenhuisgroep. De vorige eigenaar van Selfridges, Vittorio Radice, gaat zich voorlopig in het bestuur van Central Group op de warenhuizen richten. Eerder werkte hij ook bij Rinascente. Veel betere mensen in Europa zijn er niet. Radice is al 64, dus hij zal niet tot in de lengte van dagen blijven. Maar voor de komende vijf jaar zal hij de Bijenkorf een goede start geven.”


Eerder zei u tegen RetailTrends dat u hoopt at er een groep premiumwarenhuizen opstaat waar de Bijenkorf mooi bij zou passen. De eerste stap daarvoor nu gezet. Welke warenhuizen zouden nog bij deze groep passen?
“Naast KaDeWe in Berlijn heb je in Duitsland ook Breuniger in Stuttgart. Dat warenhuis lijkt sprekend op de Bijenkorf. Als zij er ook bijkomen dan krijg je waar we al jaren over gepraat hebben: een grote Europese warenhuisgroep. Dus ik vind dit een goede ontwikkeling. De warenhuizen die straks onderdeel zijn van Central Group zjin allemaal behoorlijk rendabel. Selfridges heeft het voor zover ik weet goed gedaan en ook Globus is jarenlang rendabel geweest. Rinascente is gevitaliseerd. Dus ik vind dit goed nieuws.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!