Digitalisering stelt Vion Food Group in staat om de hele keten van boer tot bord te controleren. Vion is een internationale producent van vlees, vleesproducten en plantaardige alternatieven en heeft dertig productievestigingen in Nederland, België en Duitsland. Vion investeert in vernieuwing van het netwerk en het totale applicatielandschap. Simac speelt daarin een belangrijke rol. Peter Hielkema en Raoul Lustermans van Vion: “Transparantie in de keten is alleen mogelijk door vergaande digitalisering.”


Transparantie is een groot goed binnen Vion. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om consumenten te informeren over herkomst en aanverwante zaken via informatie op de verpakkingen van producten. “Uiteraard is tracking en tracing wettelijk verplicht. Met één druk op de knop moeten we aan de lokale autoriteiten kunnen laten zien wat we aan welke klanten hebben geleverd. Maar richting consumenten gaan we nog een stap verder”, verklaart Peter Hielkema, Manager Global Business Solutions bij Vion.

Het bieden van transparantie is onderdeel van de strategie Building Balanced Chains. Vion wil de toeleveringsketen zo kort mogelijk maken, zodat de vlees- en plantaardige producten op de best mogelijke manier in de winkels en restaurants belanden. Daartoe verbindt de foodproducent een groep veehouders of landbouwers met een groep klanten, zodat een klantspecifieke keten ontstaat.


Blockchain
Een dergelijke mate van transparantie in de keten is alleen mogelijk door vergaande digitalisering. Een van de instrumenten die Vion daarvoor inzet, is de blockchain. “Daarin werken wij samen met onze ketenpartners, waarbij wij de regie pakken. Dankzij de blockchain kunnen wij volledig transparant zijn over de producten die wij leveren”, vertelt Hielkema. Hij krijgt bijval van Raoul Lustermans, Manager Global Infrastructure Services bij Vion. “De blockchain vraagt om een andere, meer open manier van samenwerking in de keten waarbij transparantie vooropstaat.”

 


Implementatie van SAP
Onderdeel van de digitalisering is de rationalisering van het applicatielandschap. Vion is door overnames uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met dertig productievestigingen en verschillende ERP-systemen. Momenteel wordt er binnen Nederland met verschillende softwareprogramma’s gewerkt op het iSeries-platform die via interfaces met elkaar communiceren. De vestigingen in Duitsland werken met een applicatie van Oracle die binnen Vion zelf is ontwikkeld en toe is aan vernieuwing. Deze Nederlandse en Duitse applicaties worden vervangen door de verkoop- en inkoopmodules van SAP S/4HANA. “De financiële administratie hebben we al eerder gecentraliseerd en gestandaardiseerd op software van SAP. Datzelfde geldt voor vrijwel de volledige personeelsadministratie. Delen van onze organisatie zijn dus al gewend aan het werken met SAP. Hiermee zetten we de volgende stap in de rationalisatie van ons applicatielandschap”, verklaart Hielkema de keuze voor SAP. Het beheer van SAP S/4HANA wil Vion uitbesteden, net als dat eerder is gedaan met de systemen voor financiële administratie en personeelsadministratie. “Vanwege de goede ervaringen is Simac als partner geselecteerd om naast het technisch applicatiebeheer ook het functioneel applicatiebeheer van SAP S/4HANA te verzorgen. Op dit moment zijn we bezig om het contract rond te maken”, vertelt Hielkema.


Investeren in netwerk
Daarnaast heeft Simac opdracht gekregen om de connectiviteit binnen Vion te beheren en optimaliseren. Tot nu toe deed Vion dat zelf. “Maar het is lastig om daarvoor goede IT’ers te vinden. Tachtig procent van de daarvoor ingezette mensen bestond al uit zzp’ers, met als bijkomend nadeel dat er weinig verbeteringen konden worden uitgevoerd. Omdat we zien dat alles rondom infrastructuur steeds meer een commodity is geworden, hebben we besloten tot uitbesteding”, vertelt Lustermans.

Simac gaat onder meer het achterstallig onderhoud in infrastructuur wegwerken. Dat betekent dat Simac de komende tijd samen met Cisco, leverancier van netwerktechnologie, op alle locaties het wifi-netwerk, de netwerkcomponenten en de telefonie gaat vervangen. Daardoor verbetert de transparantie, stabiliteit en dus de continuïteit van het netwerk, verwacht Lustermans. “Bovendien weten we straks exact wat we overal hebben draaien. Nu ontdekken we soms een apparaat waarvan we niet wisten dat het op het netwerk was aangesloten. Als we meer zicht hebben op het gebruik van het netwerk, kunnen we het ook beter beveiligen.”

 


Eerst rennen
Op het lijstje met potentiële IT-dienstverleners stonden maar liefst tien namen. Dat de keuze op Simac viel, heeft voor een groot deel te maken met de beschikbare competenties. “We hebben met meerdere klanten van Simac gesproken. Van hen hoorden we goede verhalen. Misschien kan Simac zich op het gebied van projectmanagement wat verbeteren, maar in netwerkbeheer zijn ze ijzersterk. Dat laatste was voor ons doorslaggevend. En natuurlijk speelt behalve de kwaliteit ook de prijs een rol”, aldus Lustermans.

Wat Hielkema daarnaast aanspreekt, is de klik met Simac. De culturen van beide bedrijven sluiten uitstekend op elkaar aan. “Wij komen vaak bij elkaar op de koffie. Dat is belangrijk, want wij willen onze partners graag in de ogen kijken.” Hielkema krijgt bijval van Lustermans. “Tekenend is dat de mensen van Simac bij een probleem direct gaan rennen om het op te lossen. Pas daarna kijken ze of dat eigenlijk wel tot hun takenpakket behoort. Er zijn partijen die het omgekeerde doen, met als gevolg dat de operatie dan stil kan vallen.”

 


Sneller schakelen
De implementatie van SAP S/4HANA en de modernisering van het netwerk stelt Vion in staat om de transparantie verder te verbeteren. Hielkema wijst op het nieuwe Vion Business Analytics Competence Center. Binnen dit team worden de informatiebehoefte samen met de mensen uit de business gedefinieerd. Vervolgens wordt de data ontsloten uit de bronsystemen en geanalyseerd. Alle data wordt opgeslagen in Azure, de public cloud van Microsoft. Dat biedt Vion de mogelijkheid om met behulp van Azure-tools een schat aan informatie in de vorm van dashboards, rapportages en trendanalyses te genereren. “Op dit moment ontsluiten we de data uit meerdere productie- en ERP-systemen. Niet alleen richting het nieuwe competence center, maar ook richting onze blockchains. Hoe meer we standaardiseren in deze applicatielagen, hoe eenvoudiger we data kunnen ontsluiten en hoe sneller we kunnen schakelen.”

 

Kom meer te weten over Simac