Laat je je applicatie draaien in een private cloud van Simac of in een public cloud van Microsoft of Amazon? Wie meer snelheid of betrouwbaarheid eist, heeft nog een optie: IBM Cloud. Simac onderzoekt de mogelijkheden om deze cloud met de krachtige IBM Power-systemen aan het portfolio toe te voegen. De eerste tests zijn veelbelovend.


IBM Power is een processor met een compleet andere architectuur dan de x86-processoren waarop bijvoorbeeld Windows draait. Die andere architectuur maakt IBM Power bij uitstek geschikt voor hele grote databases. “Vaak draaien die veel sneller op IBM Powersystemen. Bovendien kunnen we een beschikbaarheid van 99,999 procent garanderen. Reden voor veel financiële instellingen om hun bedrijfskritische applicaties op IBM Power-systemen te laten draaien”, stelt Barend Baarssen, client technical specialist public cloud bij IBM.

Simac kent de krachtige processortechnologie van IBM als geen ander. Deze vormt de basis voor Simac Cloud|Power, de private cloud waarin veel bedrijven hun IT-systemen hebben draaien. “Ook dat zijn vaak zeer bedrijfskritische systemen. Systemen waarvoor een hoge beschikbaarheid en snelle responstijden cruciaal zijn”, weet Jacco Blaauw, senior technical consultant bij Simac. “Als Office 365 een keertje eruit ligt, leidt dat niet direct tot stilstand van productielijnen of vrachtauto’s. Dat is anders als de software van het distributiecentrum platligt. Dat resulteert al snel in lege winkelschappen.”


Op- en afschalen
De unieke processortechnologie is voor Simac een belangrijke reden om de mogelijkheden te verkennen van IBM Cloud. Blaauw zou IBM Cloud graag willen toevoegen aan de public clouds die Simac al heeft opgenomen in het productportfolio: Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). “De public cloud van IBM is een mooie aanvulling op Simac Cloud|Power, onze eigen private cloud. Die past volledig in onze multicloud-strategie en stelt ons in staat om snel op en af te schalen”, stelt Blaauw. Baarssen sluit zich aan bij de woorden van Blaauw. “Ook wij geloven in die multicloud-strategie. IBM Cloud kan geen invulling geven aan alle behoeftes van bedrijven, maar dat geldt ook voor Azure en AWS. Daardoor ontstaat binnen bedrijven al snel een multicloud-omgeving. Wat IBM Cloud extra interessant maakt, is de mogelijkheid om de capaciteit per processor, per gigabyte memory en storage op en af te schalen. Gebruikers hoeven dus niet direct een volledige machine in gebruik te nemen als ze meer capaciteit nodig hebben.”

 


SAP HANA
Simac gaat niet over één nacht ijs bij uitbreiding van het productportfolio. Samen met collega’s heeft Blaauw een proof-of-concept opgezet. “Kort samengevat hebben wij onderzocht of technisch alles werkt. Voordat we een definitieve beslissing nemen, willen we eerst eens een virtual server hebben opgestart en geconfigureerd. Hoe ziet dat eruit in IBM Cloud? Hoe functioneert dat?”

De proof-of-concept is opgezet met SAP HANA, het SAP-systeem dat werkt met een in-memory database. Een dergelijke database stelt SAP in staat om hele grote hoeveelheden data real-time te verwerken. “De IBM Powerprocessoren zijn op dat vlak erg krachtig. Het is niet voor niets dat bijna de helft van de capaciteit van onze eigen Simac Cloud|Power wordt gebruikt voor SAP-applicaties”, stelt Blaauw.

Simac heeft een lopend SAP-project aangegrepen om IBM Cloud uit te proberen. Er draaide in het kader van dat project al een testomgeving en een productieomgeving in Simac Cloud|Power, maar nog geen acceptatieomgeving. “We hebben die acceptatieomgeving opgezet in IBM Cloud en gespiegeld met de productieomgeving in Simac Cloud|Power. We hebben het systeem geïnstalleerd en geconfigureerd, upgrades uitgevoerd en performancetesten gedraaid.”


Netwerkconnectiviteit
Het belangrijkste aandachtspunt was de verbinding van Simac met IBM Cloud. Die moet uiteraard snel, veilig en betrouwbaar zijn. “Dat is niet zo gemakkelijk als vaak wordt gedacht”, stelt Baarssen, die namens IBM de proof-of-concept heeft begeleid. “Daarom hebben we eerst verkennende gesprekken gevoerd. Hoe werkt dat bij jullie en hoe werkt dat bij ons? Hoe moeten beide omgevingen met elkaar communiceren? Hoe zit het met de beveiliging?”

Ondanks alle voorbereidingen functioneerde de verbinding niet meteen vlekkeloos. “Om daadwerkelijk verkeer heen en weer te laten lopen, moet de configuratie van zowel Simac als IBM op elkaar worden afgestemd. Specialisten van beide partijen hebben de knelpunten samen geëvalueerd en vervolgens opgelost”, vertelt Baarssen. Netwerkconnectiviteit is een essentieel onderdeel van de oplossing, bevestigt Blaauw. “We maken daarvoor gebruik van Simac Cloud|Exchange, de digitale snelwegdienst die klanten en cloudproviders met elkaar verbindt. We hebben een extra afslag naar IBM Cloud gemaakt, die nu prima functioneert. Ook alle andere tests zijn glansrijk doorstaan.”

 


Proof-of-value
Nu de proof-of-concept succesvol is verlopen, is het tijd voor de volgende stap: de proof-of-value. Samen met IBM gaat Simac onderzoeken hoe IBM Cloud kan worden ingezet om waarde te genereren voor klanten. Wat zijn zinvolle toepassingen? “Simac heeft natuurlijk al een private cloud waar een aantal grote machines van IBM staan. Stel nu dat een nieuwe klant zich meldt met een kleine applicatie die net niet meer past. Dan kan IBM Cloud een mooie oplossing zijn. De klant is geholpen, terwijl Simac niet direct een compleet nieuwe machine hoeft aan te schaffen”, stelt Baarssen.

Het aantal mogelijke toepassingen is groot. IBM Cloud kan dienen als uitwijklocatie voor Simac Cloud|Power, zodat klanten minder risico lopen. Blaauw: “Of neem een klant die heel snel een databaseserver met 8 terabyte geheugen nodig heeft. Die kunnen we heel snel leveren zonder eerst een investering in hardware te hoeven doen. En in een later stadium kunnen we dan alsnog besluiten om die database over te zetten naar Simac Cloud|Power. Er zijn talloze redenen te bedenken waarom de ene keer Simac Cloud|Power en de andere keer IBM Cloud de voor keur verdient.”


Machine learning & AI
Een belangrijke keuzefactor is nog niet genoemd: het aantal extra services waar gebruikers van IBM Cloud toegang tot krijgen. Op het moment van schrijven telde de catalogus meer dan 350 verschillende services. Dat aantal groeit snel. “IBM is heel erg goed in artificial intelligence en machine learning. Denk alleen maar aan Watson, de supercomputer van IBM”, aldus Blaauw. Baarssen vult hem aan. “Daarnaast doen we veel met blockchain-technologie, maar ook voor containerisation van software biedt IBM Cloud veel mogelijkheden.” Als Simac besluit om IBM Cloud aan te bieden aan klanten, krijgen die toegang tot al die services. Blaauw: “Dan is het aan ons om klanten zo goed mogelijk te adviseren door hun wensen en eisen te vertalen naar de best passende multicloud-omgeving.”

 

Kom meer te weten over Simac