Wat kunnen we verwachten van Orangebag?

De Nederlandse fashionwebshop Orangebag heeft een investeerder gevonden: Nederlands Merkgoed. Waarom die keus en wat gaan we ervan merken? We vroegen het oprichter en ceo Tineke Sluiter.

De Nederlandse fashionwebshop Orangebag heeft een investeerder gevonden: Nederlands Merkgoed. Waarom die keus en wat gaan we ervan merken? We vroegen het oprichter en ceo Tineke Sluiter.


Maar eerst even terug in de tijd, naar eind 2005. Tineke Sluiter begon toen met Orangebag, omdat ze voor haar favoriete merken alleen bij buitenlandse webshops zoals het Italiaanse Yoox terecht kon. In Nederland waren de merken online niet te vinden. “Ik dacht: als ik er naar op zoek ben, dan zal het wel voor meer vrouwen gelden.”


Sluiter, van huis uit registeraccountant en daarna actief als interim-manager, besloot daarom zelf maar met een webshop te beginnen. Op de zolderkamer. “Orangebag was in Nederland een van de eerste webshops in het midden-hoog segment.” Zo kwam De Bijenkorf pas jaren later met een webshop, op 1 april 2009.


Vanaf het begin had Orangebag kleding voor vrouwen, mannen en kinderen. Met de laatste categorie stopte Sluiter vorig jaar. “We vonden de kindermarkt een heel moeilijke markt.”


Op de website staan zo'n 170 merken voor vrouwen en rond de veertig voor mannen. Ze ziet nog veel potentie in het laatste segment. “Als je naar puur Nederlandse webshops kijkt, is het aanbod vooral op de jongere consument gericht. Bij is ons de grootste groep klanten tussen de dertig en de 55.”


Toe aan een volgende stap
Orangebag heeft inmiddels 36 medewerkers en is gevestigd in Veghel. Sluiter runt het bedrijf samen met haar man René. Hoewel er sprake was van 'gezonde groei' reiken de ambities verder.


“We vinden dat we als bedrijf toe zijn aan een volgende stap. Zeker op het gebied van marketing missen we expertise op een bepaald niveau.” En investeerder Nederlands Merkgoed (o.a. Ranja, Nomad, Passa Sports) heeft die expertise in huis. Hoe groot het belang van de investeerder in het bedrijf is, wil Sluiter niet zeggen. Maar het gaat niet om een overname.
 


De coronacrisis heeft volgens Sluiter nog eens extra duidelijk gemaakt dat er nog veel groei zit in e-commerce. Maar de concurrentie zit uiteraard ook niet stil en er komen steeds meer spelers bij. De naamsbekendheid vergroten is dan ook een van de belangrijkste doelen.


Ook wordt extra ingezet op België en Duitsland, de twee andere landen waar Orangebag actief is. Vooral bij de zuiderburen ziet Sluiter volop kansen. Daar is nog niet heel veel concurrentie en de Belgen zijn door de coronacrisis veel meer online gaan bestellen. “De retourpercentages zijn er lager. Ze shoppen daar op de een of andere manier heel anders.”


Onderscheidend vermogen
Orangebag onderscheidt zich volgens Sluiter onder meer door de persoonlijke aandacht. Zo zit er in het doosje altijd een handgeschreven kaartje met de naam van de klant erop. “We refereren ook aan een eerdere bestelling. Zodat de klant denkt: hé, ze weten wie ik ben en ze weten ook nog wat ik de vorige keer heb besteld.”


Het zit hem ook in de keuze van de merken en hoe de collecties worden gepresenteerd. Orangebag noemt zichzelf een online boetiek. “We doen overal het Orangebag-justje overheen. In de styling brengen we een duidelijk beeld naar voren, anders dan veel andere webshops.”


Ook gaat er veel aandacht naar service. “Doen wat je belooft is belangrijk.” Het zorgt er volgens Sluiter voor dat er relatief weinig door klanten wordt gebeld en gemaild. Al was dat midden in de coronacrisis soms een ander verhaal. “Toen zag je dat mensen een wat korter lontje hadden.”


Wat gaan consumenten dit jaar al merken van de investeringen? “In elk geval dat we met marketing aan de slag gaan. Denk aan televisie en aan radio.” We kunnen niet meer om Orangebag heen? Sluiter lacht: “Dat is wel de bedoeling.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!