De fusie van Plus en Coop: vijf vragen

Een grote fusie in supermarktland. Plus en Coop gaan samen verder. Als een coöperatie, onder de naam Plus. Vijf vragen (en antwoorden).

Een grote fusie in supermarktland. Plus en Coop gaan samen verder. Als een coöperatie, onder de naam Plus. Vijf vragen (en antwoorden).


Maar eerst een andere vraag: wie belde wie? Algemeen directeur Duncan Hoy van Plus en zijn collega Fred Bosch van Coop kijken elkaar aan: nee, dat weten ze niet meer.

“Eerlijk gezegd vind ik het ook niet zo relevant”, zegt Bosch. Hoy voegt toe: “We zitten als ceo allebei in de Superunie (de inkooporganisatie van de ketens, red). Het is niet dat we geen contact met elkaar hadden. Maar ik heb niet onthouden hoe het precies begon.”


Wat ze wel weten: de eerste verkennende gesprekken dateren van net na de zomer van vorig jaar. “En in de lente van dit jaar begonnen we langzaam met het serieuze werk”, zegt Hoy. En deze maandag, 6 september, is het dan zover: het nieuws kan naar buiten. Plus en Coop gaan samen verder.


Waarom deze fusie?
“Het is een fusie uit kracht”, benadrukt algemeen directeur Fred Bosch van Coop. “Het zijn twee sterke organisaties, twee sterke coöperaties die vandaag aankondigen dat ze voortaan samengaan.” Maar samen staan ze sterker. Hij wijst op het marktaandeel van ruim tien procent en op de bijna 550 winkels die ze samen hebben. De gezamenlijke consumentenomzet is bijna vijf miljard euro. Er werken in totaal ruim 40 duizend mensen.


“De foodretail is een sterk concurrerende en consoliderende markt”, aldus Bosch. “Samengaan levert belangrijke, significante combinatievoordelen op. Bijvoorbeeld door de ombouw van Coop-winkels naar de Plus-formule. Die winkels zullen, daar zijn we van overtuigd, meer omzet realiseren. De Plus-formule doet dat doorgaans.”


Ook kunnen er, in de woorden van Bosch, door ‘all the way samen te gaan’ veel kosten worden bespaard. En de fusie zorgt voor stevige financiële slagkracht. “Daardoor kunnen we onze klanten beter bedienen. In het winkelnetwerk én via de hard groeiende online propositie.”


Waarom de naam Plus? 
“We hebben met Plus een bewezen merk in de markt”, zegt algemeen directeur Duncan Hoy van Plus. “We zijn trots op onze klantwaardering en onze merkbelofte: samen zorgen wij voor goed eten, voor de buurt en voor elkaar.” En dat slaat goed aan bij de huidige consument, zegt hij. “We zijn recent uitgeroepen tot beste supermarkt van Nederland.”


Plus is ook al zeven jaar op rij verkozen tot de meest verantwoorde supermarkt van Nederland. Hoy noemt ook de sterke groei online en de ‘goede positie op het gebied van prijs’. “En we voegen mooie elementen van Coop toe.” Hij doelt op de consumentenleden die volgens hem een belangrijke stem gaan krijgen en op het filiaalnetwerk. “En dat gaat ons, als totale organisatie, sterker maken.”


Is het eigenlijk geen overname?
Nee, zeggen Hoy en Bosch in koor. In de woorden van Bosch: “Het is een fusie van gelijke partijen.”


Bosch wijst erop dat de voorzitter van de raad van commissarissen afkomstig is van Coop. Het gaat om Harry Bruijniks. “Een zeer ervaren retailer.”


Hoy van Plus wordt algemeen directeur, Bosch van Coop wordt financieel directeur. Mayte Oosterveld, de huidige financieel directeur van Plus, wordt operationeel directeur.


De huidige twee coöperaties, Sperwer en Coop, gaan op in een nieuwe coöperatie: Plus U.A. (u.a. staat voor uitgesloten aansprakelijkheid). Het bestuur legt verantwoording af aan de algemene ledenvergadering waarin 350 ondernemers en vijftig consumentenleden een stem hebben.


Het servicekantoor komt in Utrecht, waar Plus zit. Logisch, vindt Bosch. “In het hart van het winkelnetwerk en het hart van het logistieke netwerk.” Het kantoor van Coop in Velp, vlak bij Arnhem, gaat dicht.


Gaan er winkels dicht?
Waarschijnlijk enkele tientallen. Op dit moment heeft Plus 268 winkels, waarvan 255 in handen van zelfstandig ondernemers. Coop heeft 314 winkels, waarvan 154 van ondernemers. Bij elkaar dus 582 winkels. In de persverklaring en ook in de toelichting wordt gesproken van uiteindelijk ongeveer 550 winkels.


Hoy zegt dat de winkelbestanden ‘behoorlijk complementair’ zijn. “Er is heel weinig tot geen overlap in marktgebieden.”


Hoeveel winkels het er precies worden, kan volgens Bosch nog niet worden gezegd. “Dat gaan we nader met elkaar bekijken. Er vindt altijd optimalisatie in het winkelbestand plaats. Maar we doen dit niet om winkelmakelaar te worden.”


Bovendien is de vraag of alle Coop-ondernemers, die ook pas maandagmorgen op de hoogte zijn gesteld, wel trek hebben in het avontuur. Bosch denkt van wel. “De eerste reacties zijn overwegend positief.” Hij verwacht dat de ondernemers de voordelen van de fusie zullen inzien.


Hoe nu verder?
De ledenraad van Coop en de algemene ledenvergadering van Plus moeten nog akkoord gaan met de fusie. Ook de Autoriteit Consument & Markt moet zich er nog over buigen. De verwachting is dat de transactie begin 2022 is afgerond. Daarna begint de ombouw van de winkels. Die operatie zal zo’n drie jaar duren.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Maak een gratis account aan op RetailTrends door in te loggen met LinkedIn.

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws en de opkomende trends in de retailmarkt? Schrijf je dan hier in op onze gratis nieuwsbrieven.

Log in of registreer gratis Log in met LinkedIn

Wanneer je m.b.v. social media inlogt, ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!