Waarom de kassa bij Jumbo nooit zal verdwijnen

Ook Jumbo gaat mee met zijn tijd, maar de traditionele kassa helemaal in de ban doen? Integendeel. De supermarktketen opent vandaag namelijk zijn tiende ‘kletskassa’. Het doel is om binnen een jaar tweehonderd van deze praatkassa’s door heel Nederland te openen.

Snelkassa’s, zelfscankassa’s of zelfs helemaal geen kassa meer. Steeds meer supermarkten helpen de klant zijn boodschappen zo efficiënt mogelijk te doen. Ook Jumbo gaat mee met zijn tijd, maar de traditionele kassa helemaal in de ban doen? Integendeel. De supermarktketen opent vandaag namelijk zijn tiende ‘kletskassa’. Het doel is om binnen een jaar tweehonderd van deze praatkassa’s door heel Nederland te openen.
 

Dat laat Colette Cloosterman-van Eerd, cco van Jumbo en aanjager van de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, weten tijdens de opening van een nieuwe kletskassa bij een filiaal in Udenhout. Kletskassa’s zijn er speciaal voor mensen die geen haast hebben en het fijn vinden om een praatje te kunnen maken tijdens het afrekenen. Zo wil Jumbo bijdragen aan het verminderen en voorkomen van eenzaamheid in Nederland. 
 

Herindeling 
De eerste kletskassa wordt in de zomer van 2019 geopend in het Brabantse Vlijmen. Cloosterman-van Eerd kwam op het idee toen ze zelf een keer achter de kassa zat bij Jumbo. “Als management werken wij één dag per jaar mee in de supermarkt. Het viel mij toen op dat sommige klanten graag een praatje willen maken, maar door andere klanten met haast niet de ruimte voelen hiervoor. Ook hebben sommige klanten meer tijd nodig bij het afrekenen en kunnen daardoor stress ervaren als er iemand achter hen staat.”
 

Waar de ene klant wat meer tijd wil, is er natuurlijk ook de klant die juist snel zijn boodschappen wil doen. “We zijn druk bezig met onze winkels herindelen. Er komen meer zelfscankassa’s bij, maar daardoor is er ook meer ruimte voor de kletskassa’s. Het komt dus mooi samen”, aldus de cco. 
 

Opening van de Kletskassa in Udenhout door Jumbo klant Annie Kuijpers, de Tilburgse wethouder Rolph Dols en Colette Cloosterman-van Eerd

Drempel verlagen
Bij de keuze van de winkels wordt gekeken naar gebieden waar eenzaamheid sterk speelt, vertelt de cco. “Dit zijn vaak winkels in wat kleinere gemeentes. Die zijn voor zo’n kassa heel geschikt. Daar kennen mensen elkaar beter en is het laagdrempeliger om een praatje te maken met de caissière en wat langer de tijd te nemen. Ook voor mensen die van zichzelf niet zo spraakzaam zijn.”

Ook Annie Kuijpers, die als trouwe Jumbo-klant samen met Cloosterman-van Eerd de kletskassa in Udenhout opent, vindt dit initiatief hard nodig. “Ikzelf klets altijd, maar veel mensen durven dat niet en ervaren een drempel als er een lange rij staat. Door dit initiatief haal je die drempel weg en krijgen deze mensen ook de gelegenheid hun verhaal te doen of iets te vragen.”
 

Klein gebaar
Als het aan Cloosterman-van Eerd ligt krijgen alle zevenhonderd Jumbo’s in de toekomst zo’n kletskassa. Dus ooit helemaal afscheid nemen van de traditionele kassa ziet de cco niet zitten. “Ik ben een groot voorstander van digitalisering, maar er moet altijd een plek zijn waar klanten terechtkunnen voor vragen of kunnen afrekenen als ze niet zo thuis zijn in de digitale wereld. Uiteindelijk wil Jumbo meer zijn dan een magazijn met spullen. We willen dat mensen zich thuis voelen en dat kleine praatje kan zoveel meer betekenen voor iemand dan je denkt."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!