Het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels: komt het er wel of komt het er niet? En als het er komt: waar dan en wanneer? Het zorgt voor hoofdbrekens in retailland.


Wat de Tweede Kamer betreft, mag het. Zorgminister Hugo de Jonge kan in de niet-essentiële detailhandel de coronapas invoeren. Na de huidige 'mini-lockdown' die in elk geval tot 4 december duurt. Maar dat betekent niet automatisch dat die coronapas er ook echt komt. Zo moet het Outbreak Management Team eerst nog advies geven en de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen, waarschijnlijk volgende week.


En dan nog: gaat zo'n coronapas dan in álle niet-essentiële winkels gelden? Of wordt er voor de 'winkel om de hoek' een uitzondering gemaakt? Kan daar, zoals ChristenUnie en VVD voorstellen, worden volstaan met het anderhalve meter afstand houden?
 

'We zitten klem'
Die onduidelijkheid maakt het reuze ingewikkeld om voorbereidingen te treffen, zegt directeur Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). “Ik kan wel met de praktische uitvoering...