De nieuwe topvrouw van Zara houdt niet van de grote getallen

Marta Ortega Pérez is vanaf komend voorjaar de nieuwe bestuursvoorzitter van Inditex. Met de benoeming van de dochter van Amancio Ortega krijgt de oprichtersfamilie het concern achter Zara weer strakker in handen.

Marta Ortega Pérez is vanaf komend voorjaar de nieuwe bestuursvoorzitter van Inditex. Met de benoeming van de dochter van Amancio Ortega krijgt de oprichtersfamilie het concern achter Zara - na zeventien jaar ‘externe’ leiding – weer strakker in handen.


Amancio Ortega en zijn toenmalige vrouw Rosalía Mera Goyenechea beginnen in 1975 hun eerste Zara-winkel in het Spaanse La Coruña. Dat is het startpunt van wat zou uitgroeien tot het grootste modeconcern ter wereld: Inditex. Naast Zara vallen merken als Bershka, Pull&Bear, Stradivarius en Massimo Dutti onder de groep. De jaaromzet bedraagt meer dan twintig miljard euro.


Naast de schaalgrootte is er in die 45 jaar wel meer veranderd bij het Spaanse familiebedrijf. Amancio Ortega, 85 inmiddels, heeft de leiding al jaren geleden overgedragen. Mensen buiten de familie krijgen de touwtjes in handen: Pablo Isla is tussen 2005 en 2019 ceo en vanaf 2011 tevens bestuursvoorzitter. In 2019 draagt hij de ceo-rol over aan Carlos Crespo, terwijl hij zelf zijn voorzittersrol behoudt.


De nieuwe ceo Óscar García Maceiras, per direct de opvolger van Crespo, is ook weer een ‘buitenstaander’. Maar met de aanstelling van Marta Ortega Pérez, die per 1 april Isla opvolgt als bestuursvoorzitter, neemt de invloed van de oprichtersfamilie weer toe. Ortega Pérez (37) is de dochter van Amancio Ortega en zijn tweede (en huidige) vrouw Flora Pérez. Op de achtergrond speelt ze al jarenlang een grote rol bij Inditex.


Paardensport of Zara?
Als tiener is Ortega Pérez een veelbelovend springruiter die meedoet aan Grand Prix-wedstrijden. Haar sportieve loopbaan combineert ze eerst met een universitaire studie en later nog korte tijd met haar eerste baantje bij Zara. Als beide uiteindelijk niet meer samengaan is haar keuze snel gemaakt. Profruiter worden is niet aan haar besteed en de aantrekkingskracht van werken binnen het concern van haar familie is te sterk.


Ortega Pérez begint op 23-jarige leeftijd aan haar eerste baan bij Zara. Direct na het afronden van haar studie gaat ze aan de slag als verkoopmedewerker bij een filiaal aan King’s Road in Londen. Al snel raakt ze verknocht aan het familiebedrijf. Ze klimt op, krijgt meer verantwoordelijkheden, maar een officiële functietitel heeft ze niet. 


Daar zijn waar het nodig is
De oprichtersdochter is niet iemand van de cijfers en de data. Affiniteit heeft Ortega Pérez vooral met het product en het merk. Ze bezoekt wekelijks winkels, houdt toezicht op het ontwerp van de damesmodelijnen en bewaakt het merkimago. Verder wil ze zich vooral dienstbaar opstellen, vertelt ze in een zeldzaam interview met Wall Street Journal. “Ik zal altijd daar zijn waar het bedrijf me het meest nodig heeft.”


Dat is onder meer op het gebied van marketing. Zara ontleent zijn identiteit voor een belangrijk deel aan zijn beeldtaal. Daarin speelt Ortega Pérez een grote rol. Haar liefde voor het fotografie begint als ze in haar tienerjaren een fotoshoot van Zara met Kate Moss bezoekt in Barcelona. In alles wat met fotografie en andere imagery te maken heeft trekt zij tegenwoordig zelf aan de touwtjes en bewaakt zo de kenmerkende beeldtaal van de modeketen.


Marta Ortega Pérez met haar vader Amancio Ortega


De fotoshoots van Zara benaderen qua stijl meer die van highendmerken als Prada dan die van andere fastfashionspelers. Dat is geen toeval: Inditex en Prada maken veel gebruik van dezelfde topmodellen- en fotografen. Ook de keuze van Zara om af te zien van printadvertenties en voor zijn marketing op de winkels en social media te vertrouwen is de koers van Ortega Pérez. 


Fabien Baron, een fotograaf die regelmatig met luxemerken én Zara samenwerkt, omschrijft Ortega Pérez als de ‘onderstroom van het merk’. “Ze brengt een laagje verfijning dat Zara voorheen niet had. Haar vader heeft een bedrijf opgebouwd en Marta bouwt aan een community die het bedrijf naar een hoger niveau tilt.”


Doelwit van paparazzi
In tegenstelling tot haar vader, die zich veelal in de luwte begeeft, laat Ortega Pérez zich graag zien op allerlei grote internationale modeshows. Ze verkeert graag in gezelschap van beroemde designers, die ook een belangrijk deel van haar vriendenkring uitmaken. 


Daardoor is ze tot haar irritatie regelmatig doelwit van de Spaanse paparazzi. Ze geldt in Spanje als een semi-celebrity en verschijnt – al dan niet in gezelschap van haar echtgenoot Carlos Torretta en hun 1-jarige dochter Matilda – met regelmaat in roddelbladen als ¡Hola!. In haar thuishaven La Coruña kan ze echter nog in alle rust over straat.


Met haar echtgenoot Carlos Torretta


Plannen om een meer formele rol in de leiding van het bedrijf op zich te nemen zijn er niet, zegt ze nog afgelopen zomer.  “Je kent nooit je toekomst, en ik sta ervoor open. Maar eerlijk gezegd wil ik graag dicht bij het product blijven. Dat heeft mijn vader ook altijd gedaan.” 


'Het voelt niet zo groot'
Volgens haar voorganger Isla is dat vooral een uiting van bescheidenheid. “Tegelijkertijd heeft ze een sterke mening over uiteenlopende zaken”, zegt hij. Isla zinspeelt al langer op een ‘grotere rol’ voor Ortega Pérez in de toekomst. Haar affiniteit met duurzaamheid en het groeiende belang daarvan voor Inditex speelt daarin mee.
 

Hoewel Ortega Pérez straks de leiding heeft over het grootste modeconcern ter wereld, voelt dat voor haar niet zo, zegt ze in het Wall Street Journal-interview. “Natuurlijk zijn we een groot bedrijf, maar voor mij voelt het niet zo groot. Ik weet niets over de grote cijfers. In ons dagelijkse werk is het niet iets waar we ons druk om maken.”
 

Die instelling past bij een levensles die ze leerde van Alber Elbaz, een van haar vele vrienden uit de wereld van de modedesigners die in april dit jaar overleed. 'Wees groot in je werk en klein in het leven', luidt het devies. Ortega Pérez: "Het is een van de beste dingen die ik ooit heb gehoord."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!