Jumbo stapt als eerste Nederlandse supermarktketen in flitsbezorging. Het gaat om een samenwerking met Gorillas. Waarom deze stap? We vroegen het aan financieel topman Ton van Veen van Jumbo.


Wat dachten jullie: 'If you can't beat them, join them?'
In zekere zin wel. Al klinkt dat wat defensief. We zien ook echt kansen. Het biedt voor ons gelegenheid om juist in de steden waar Gorillas actief is extra marktpositie op te bouwen. Het zijn gebieden waar we van oudsher minder marktaandeel hebben.


Het is duidelijk dat flitsbezorging in een behoefte voorziet. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar dat zien we ook in de landen om ons heen. Er zijn meerdere partijen die daar heel hard in groeien met veel kapitaal achter zich. Dan moet je de afweging maken: is dit een hype die overwaait of is dit iets wat permanent de markt doet veranderen?


Dan kun je twee dingen doen: je kunt het over je heen laten komen of je gaat je ook op dat terrein bewegen. Voor het opzetten van zo'n structuur hebben wij natuurlijk zelf geen honderden miljoenen durfkapitaal beschikbaar. Het zou voor...