Als bedrijven iets verlangen van de cloud, is dat betrouwbaarheid en flexibiliteit. Dat lukt alleen met een langdurige samenwerking tussen een cloud-provider als Simac en een IT-leverancier als HPE. Een tweegesprek met Jan Willem Dees (HPE) en Wim van der Velden (Simac). “Veel applicaties kunnen perfect in de cloud draaien, maar er zijn kritische applicaties waarover organisaties meer controle willen hebben.”
De coronacrisis is een onvermijdelijk thema tijdens het tweegesprek tussen Jan Willem Dees en Wim van der Velden. “Elke organisatie bedenkt vooraf scenario’s over de IT-capaciteit die nodig is in uiteenlopende situaties. Het garanderen van die IT-capaciteit noemen we flexibiliteit. Maar wat het afgelopen halfjaar is gebeurd, stond in geen enkel scenario. Denk aan de supermarktketens die in het voorjaar opeens kerstomzetten draaiden. De coronacrisis heeft geleerd dat we bepaalde zaken anders moeten aanpakken”, stelt Van der Velden, directeur van Simac IT NL.
De vraag wat dan anders moet, wordt beantwoord door Dees, managing director van HPE Nederland. “Een mogelijke oplossing is tijdelijk gebruikmaken van de cloud. Het eigen datacenter voorziet in de basiscapaciteit. Als meer nodig is, wordt de cloud ingeschakeld. Als de crisis voorbij is, kan het gebruik van de cloud weer worden afgeschaald.”
Internet of things
Een naadloze wisselwerking tussen on-premise, private clouds en public clouds: dat is waar het om draait in een multicloud-omgeving. Zowel Dees als Van der Velden zijn het erover eens dat het multicloud-model de toekomst heeft, en niet alleen om nieuwe crisissen het hoofd te bieden. Dees: “Heel veel data wordt verzameld in de rand van het netwerk, de ‘edge’. Denk aan het internet of things, waarvan veel gebruik wordt gemaakt voor het aansturen van productieprocessen. Een groot deel van die data is alleen lokaal nodig en kan blijven staan op een on-premise systeem. Maar de data die wel centraal verwerkt moet worden, moeten we kunnen ontsluiten via meerdere clouds, public of private. Dat pleit voor een multicloud-oplossing.”
Welke combinatie van on-premise, private cloud en public cloud een organisatie kiest, hangt af van de toepassing, de kosten én de gewenste flexibiliteit en veiligheid. Dat is een kwestie van afwegingen maken, stelt Dees. “Een belangrijk deel van de applicaties kan perfect in de cloud draaien, maar wij realiseren ons goed dat er kritische applicaties zijn waarover organisaties meer controle willen hebben. Bijvoorbeeld omdat de performance of de veiligheid een uitdaging is of omdat bepaalde data niet zomaar in een willekeurige cloud kan worden opgeslagen. Met een multicloud-visie kunnen bedrijven een passende mix maken: in de cloud zetten wat kan en volledige controle houden met een on-premise oplossing waar dat nodig is.”
Bouwblokken
Simac en HPE werken al samen sinds mensenheugenis. Vroeger leverde HPE de componenten, waarvan Simac zelf een server bouwde. Nu levert HPE complete bouwblokken voor Cloud|NEXT, de private cloud van Simac. Die bouwblokken zorgen ervoor dat Simac geen omkijken meer heeft naar de infrastructuur. “HPE levert geen producten meer, maar diensten. Zij monitoren op afstand de staat van de servers. Regelmatig sturen ze ons een melding of een waarschuwing als iets aan de hand is. Soms staan HPEmedewerkers op de stoep om een probleem te verhelpen waarvan wij niets hebben gemerkt”, lacht Van der Velden.
Ook op het gebied van hardware gaat innovatie snel. HPE komt voortdurend met nieuwe bouwblokken voor de private cloud van Simac. De uitdaging is om al die oude en nieuwe bouwblokken naadloos op elkaar te laten aansluiten. “Vergelijk het met legosteentjes. Prima als er nieuwe stenen bijkomen, maar die moeten wel passen op de oude. Wij zijn al in 2012 begonnen met een eigen cloud. Dat lijkt een eeuwigheid geleden, maar toch is het belangrijk dat we die cloud nog steeds kunnen ondersteunen zonder alle bestaande bouwblokken te hoeven vervangen. HPE heeft dat goed in de gaten.”
Machine learning
De bouwblokken heten inmiddels containers. HPE heeft onder de naam Ezmeral een containerplatform ontwikkeld op basis van het open source systeem Kubernetes, “Containers zijn erop gericht om een specifieke taak heel effectief te vervullen. Wij hebben bijvoorbeeld een op containers gebaseerde omgeving die volledig is afgestemd op het gebruik van artificial intelligence en machine learning. Daarmee kunnen gebruikers direct het echte onderzoekswerk gaan doen zonder eerst een omgeving te hoeven ontwerpen”, legt Dees uit.
Met dit soort ontwikkelingen wordt Simac werk uit handen genomen, stelt Van der Velden. “HPE voegt steeds meer waarde toe, waardoor wij ons steeds meer kunnen richten op de verbetering van onze dienstverlening aan klanten. Op die manier leveren wij weer steeds meer toegevoegde waarde aan onze eigen klanten. Vergelijk het met de Formule 1-auto van Max Verstappen, waarin een motor van Honda zit. De mensen van Honda kijken voortdurend mee, waardoor het team van Verstappen de rest van de auto zo goed mogelijk kan prepareren. Daarna doet Max de rest.”
Wat verwacht Simac van een partner als HPE? “Continuïteit en betrouwbaarheid. En natuurlijk technisch perfecte oplossingen. Wij maken voor onze klanten Formule 1-auto’s op maat. De motor daarvan moet het natuurlijk wel altijd blijven doen”, aldus Van der Velden. Dees vult hem aan: “Hoe wij daaraan invulling geven? Door een beschikbaarheid van 99,999 procent te garanderen.”
Wat wij verwachten van HPE? Continuïteit en betrouwbaarheid.
Wim van der Velden, directeur, Simac IT NL
Alleen consumeren
Klanten zijn verwend met een hoge beschikbaarheid en snappen niet altijd het belang van goede hardware. Dees begrijpt dat wel. “In de cloud hoeven bedrijven alleen maar te consumeren. Niemand maakt zich druk om de servers waarop de applicaties draaien.” Van der Velden ziet dat ook. “Klanten vragen soms waarom we servers van HPE nodig hebben. Omdat die servers het altijd doen, merken zij het verschil niet in kwaliteit. Maar dat ze dat niet merken, komt juist omdat zowel wij als HPE ons werk goed doen.”
Zowel Simac als HPE streven naar een langdurige samenwerking, nu en in de toekomst. Welke kansen zien beide partners voor de toekomst? Van der Velden trapt af. “De bouwblokken die we nu gebruiken voor het bouwen van onze eigen cloud, zouden we ook graag gebruiken voor het bouwen van on-premise systemen. Wij managen die systemen voor klanten en begeleiden hen bij het gebruik van de public cloud. Nu is dat vaak nog een vrij grote stap. Die stap kunnen wij samen met HPE verkleinen, zodat klanten zich nog minder zorgen hoeven te maken over hun infrastructuur.” Dees: “Er liggen nog genoeg kansen voor ons beiden. We zien enorm grote veranderingen in de markt. Samen kunnen we adequaat daarop inspelen.”
Reacties 0